Mocarela je vrsta sira koja se pravi od mleka bivola ili krava. To je italijanski mekan, beli sir koji se mnogima dopada zbog njegove glatke i kremaste teksture sa blagim ukusom i daškom kiselosti. Sirova mocarela je vlaknasta, ali postaje glatka kada se topi, što je čini savršenom za razna jela od salata do paste.
Možete pronaći različite vrste ovog sira u prodavnicama prehrambenih proizvoda- svežu, dimljenu, mocarela loptice i štapiće.
Sir je hranljiv i pruža mnoge zdravstvene benefite, kao što je smanjenje rizika od osteoporoze.
Kao i drugi sirevi, mozcarela sadrži proteine, što je slično količini proteina kod kuvanog mesa, živine ili ribe. Protein je esencijalan nutrijent koji je deo svake ćelije u telu. On snabdeva telo energijom i potreban je za rast i popravku ćelija. Protein takođe igra ključnu ulogu u proizvodnji hormona i enzima i u stvaranju antitela koja pomažu imunološkom sistemu da se bori protiv bolesti i infekcija, piše Eatingwell.
Ako pokušavate da smanjite unos natrijuma, mocarela bi mogla biti dobar izbor. U poređenju sa istom količinom feta i parmezana, mocarela sadrži manje od polovine natrijuma, sa 138 miligrama po porciji. Previše natrijuma može dovesti do zadržavanja tečnosti, visokog krvnog pritiska i srčanih i bubrežnih bolesti u dugoročnom periodu.
U poređenju sa mnogim drugim vrstama sira, mocarela ima veći sadržaj vlage i manje ukupne masti. Takođe, sadrži manje zasićenih masti nego većina vrsta sira, iako ih ima u značajnim količinama. Prekomerno konzumiranje zasićenih masti može povećati rizik od srčanih bolesti.
Sir sadrži kalcijum, fosfor i cink, koji svi igraju ključne uloge u zdravlju kostiju, i može štititi zube na druge načine. Studija iz 2022. godine u časopisu Journal of Translational Medicine otkrila je da konzumiranje tvrdog sira nakon obroka smanjuje ukupnu količinu bakterija povezanih sa karijesom.
Ona je izvor probiotika koji su važni za zdravlje creva i igraju ulogu u imunološkom sistemu. Kombinovanje mocarele sa voćem i povrćem je još jedna strategija za podršku zdravlju creva.
Beli mekani sir se odlično slaže sa svačim, od slatkih do slanih jela, što ga čini omiljenim kod kuvara. Kombinujte ga sa paradajzom, pestom, voćem i drugim sastojcima za hranljiv obrok ili užinu. Mocarela je takođe odličan sir za pice, kapreze salatu i flatbread.
Topite je preko tostiranog hleba , ili je koristite za prelivanje pečenog povrća. Odlična je u salati od pečenih paprika sa mocarelom i bosiljkom.
Takođe, možete jednostavno jesti ovaj sir u obliku mocarela štapića.Neki ljudi takođe uživaju u obroku koji prave tako da ih uvaljaju u prezle i umak od jajeta, pa prže u ulju.
Mateo Lorita, rektor Univerziteta u Napulju Federico II i predsednika Konsorcijuma Mozzarella di Bufala Campana PDO tvrdi da mocarela od bivoljeg mleka produžava život.
Nedavne studije sugerišu da ekskluzivni sirtuin proteini u mleku bivola podržavaju anti-aging, popravku DNK i metaboličko zdravlje. Mocarela je hrana bogata proteinima, što je čini odličnom za borbu protiv gojaznosti, hipertenzije i osteoporoze.
Komentari (0)