Naloženo neuropsihijatrijsko veštačenje dečaka osumnjičenog za masakr u “Ribnikaru” i članova porodica ubijenih

Svi svedoci su ispričali da se maloletni K.K. nije razlikovao po ponašanju od ostalih učenika

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen Youtube

Viši sud u Beogradu naložio je danas da se u okviru parničnog postupka obavi neuropsihijatrijsko veštačenje dečaka koji je 3. maja prošle godine ubio devet učenika i čuvara OŠ Vladislav Ribnikar, a ranio još pet đaka i nastavnicu istorije.

K.K. će biti veštačen kako bi se utvrdila okolnost njegove uračunljivosti u trenutku zločina. Sud je takođe naložio neuropsihijatrijsko veštačenje svih tužilaca u ovom parničnom postupku, odnosno članova porodica ubijenih. Zbog obimnosti veštačenja nastavak suđenja je zakazan za 24. oktobar.

U sudnici su prethodno danas ispitani nekadašnji radnici te škole, psihologica Lidija Maksić, pedagogica Jelena Vujičić i učiteljica dečaka Vesna Belavin. Pre iskaza svedoka advokatica Kecmanovića Marina Ivelja je obavestila sud da povlači svoj predlog da se Miljana Kecmanović sasluša u ovom postupku, te je sudija stavila van snage rešenje o njenom saslušanju.

Svi svedoci su ispričali da se maloletni K.K. nije razlikovao po ponašanju od ostalih učenika, a Maksićeva je navela da nikakve znake upozorenja nije videla dok ga je testirala za upis u školu. Ona je odgovarajući na pitanja navela da su izostanci K.K. bili pravdani uglavnom medicinskim opravdanjem privatne klinike. Vujičićeva je naglasila da ništa neobično nije primetila kod njega i da joj niko nije ukazao da ima neki problem sa njim, dok je na pitanje da li bi reagovala da je znala da ide u streljanu rekla da bi. Vesna Belavin, koja je četiri godine bila učiteljica K.K., takođe je rekla da je on bio odličan đak, da su drugari voleli da ga slušaju dok im prepričava knjige, kao i da je znao da kaže – dobar dan, hvala i izvini.

Ona je navela i da je bio naročito pedantan, ali da se nije razlikovao od druge dece, dok je pričajući o njegovim roditeljima rekla da nije imala utisak da su od njega mnogo očekivali, odnosno da su bili zahtevni. Ovu tužbu podnelo je 27 članova porodice ubijenih protiv dečaka, njegovih roditelja i škole u kojoj se masakr desio. Braniteljka Kecmanovića je tokom drugog parničnog postupka, pošto ih sa ovim ima ukupno pet, rekla da majka dečaka neće iznositi odbranu u parničnim postupcima, te je neizvesno da li će ona danas prisustvovati suđenju. Pored parničnih, postoji i krivični postupak, koji je zatvoren za javnost, a u kojem su, kako se saznaje, i otac i majka negirali krivicu.

Dečak K.K., koji u vreme izvršenja zločina nije imao navršenih 14 godina, pa samim tim nije krivično odgovoran, pucao je na svoje drugove iz dva očeva pištolja. On je pištolje uzeo 1. maja, a kobnog dana ih je stavio u ranac, otišao u školu i tokom prvog časa ubio 10 osoba i ranio još petoro dece i nastavnicu istorije.

 Izvor: Agencije

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar