Najzdravije sezonsko voće: JAGODE su odlične za vaše ZDRAVLJE zbog ovih 5 RAZLOGA

Lepe, ukusne i zdrave

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay.com

Jagode pripadaju bobičastom voću i bogate su kalcijumom, magnezijumom i vitaminom C.

Osim što izgledaju lepo i što su ukusne, one sadrže bogat izvor mikronutrijenata koji imaju pozitivno dejstvo na zdravlje čoveka.

Ovo su razlozi zbog kojih bi trebalo da jedete jagode:

Foto/Pixabay.com

1.Ubrzavaju metabolizam

Jagode u sebi imaju mnogo antioksidansa, flavonoida, polifenola, fitonutrijenata i vlakana i zbog toga nam pomažu da smanjimo apetit i ubrzamo metabolizam. Dijetalna vlakna prisutna u jagodama osiguravaju urednu probavu i sprečavaju zatvor.

2. Nisu kalorične i pomažu u sagorevanju masti

Sto grama jagoda sadrži samo 33 kalorije i čak 58 mg vitamina C, što je oko 98 odsto dnevnih potreba. Zbog toga što nisu kalorične jagode su odličan saveznik u gubitku kilograma. Osim toga, crvena boja po kojoj su jagode specifične sadrži antocijanine, koji stimulišu topljenje nataložene masti, što pomaže pri sagorevanju masnih naslaga.

Foto/Pixabay.com

3. Pomažu u borbi protiv kardiovaskularnih oboljenja

Elagične kiseline, kvercetin i antocijanin koji se nalaze u jagodama pomažu da se očuva zdravlje srca i krvnih sudova i snizi nivo lošeg holesterola. Konzumacijom jagoda imaćete bolju cirkulaciju i zdravije srce.

4. Čuvaju moždane funkcije

Istraživanja pokazuju da konzumacija bobičastog voća, pa tako i jagoda, doprinosi očuvanju moždanih funkcija i da smanjuje oštećenja mozga. Takođe, jagode su bogate antocijaninom, koji je odgovoran i za bolje rezultate kod kratkoročnog pamćenja. Dokazano je da je dovoljno tokom osam nedelja redovno konzumirati jagode kako biste poboljšali kratkoročno pamćenje.

Foto/Pixabay.com

5. Pomažu u zaštiti zdravlja kostiju

Ovo voće je bogato vitaminom K, kalijumom i magnezijuom koji su bitni za zdravlje kostiju, ali i biotinom koji pomaže u jačanju noktiju i kose.

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rs

Zabrinjavajuća statistika: Skoro 60 odsto POPULACIJE se ugojilo tokom PANDEMIJE

Budite OBAZRIVI: Ovu HRANU treba da IZBEGAVATE ako imate problem sa BUBREZIMA



Izvor: Objektiv.rs, index.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar