Budite OBAZRIVI: Ovu HRANU treba da IZBEGAVATE ako imate problem sa BUBREZIMA

Bolje je da se od nekih namirnica oprostite na vreme

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay.com

Bubrezi su organi koji obavljaju mnoge važne funkcije. Oni su zaduženi za filtriranje krvi, uklanjanje otpada kroz urin, proizvodnju hormona, uravnoteženje minerala i održavanje ravnoteže tečnosti.

Kada se bubrezi oštete i nisu u mogućnosti da pravilno funkcionišu, u organizmu se može nakupljati tečnost i otpad. Međutim, izbegavanje ili ograničavanje određene hrane u vašoj ishrani može pomoći u smanjenju nakupljanja otpadnih proizvoda u krvi, poboljšati rad bubrega i sprečiti dalje oštećenje, a prehrambene restrikcije variraju u zavisnosti od stadija bubrežne bolesti.

Dijeta prilagođena bubrežnim bolesnicima obično uključuje ograničavanje natrijuma i kalijuma na 2000 mg dnevno i ograničavanje fosfora na 800-1000 mg dnevno, prenosi sajt healthline.com.

Ovu hranu bi trebalo da izbegavate ako vam bubrezi ne funkcionišu na pravilan način:

Banane

Foto/Pixabay.com

Banane su poznate po tome da imaju visok nivo kalijuma. Iako prirodno ima malo natrijuma, što je dobro za bubrege, 1 banana sadrži čak 422 mg kalijuma.

Teško ćete zadržati dnevni unos kalijuma do 2.000 mg ako konzumirate ovo voće.

Nažalost, i mnoga druga tropska voća takođe imaju visok udeo kalijuma. Ipak, ananas sadrži znatno manje kalijuma od drugog tropskog voća i može biti pogodnija, a opet ukusna alternativa.

Mlečni proizvodi

Foto/Pixabay.com

Mlečni proizvodi su bogati različitim vitaminima i hranjivim sastojcima, ali su takođe i prirodni izvor fosfora i kalijuma. Samo 1 šolja punomasnog mleka sadrži 222 mg fosfora i 349 mg kalijuma.

Konzumiranje previše mlečnih proizvoda u kombinaciji sa drugom hranom bogatom fosforom može biti štetno za zdravlje kostiju kod obolelih od bubrega. Ovo možda zvuči iznenađujuće, jer se mleko i mlečni proizvodi često preporučuju za jake kosti i zdravlje mišića.

Međutim, kada su bubrezi oštećeni, prevelika potrošnja fosfora može izazvati nakupljanje fosfora u krvi, što može da izvuče kalcijum iz vaših kostiju. To vremenom može da oslabi vaše kosti i poveća rizik od loma kostiju.

Alternative poput neobogaćenog rižinog mleka i bademovog mleka imaju mnogo niži nivo kalijuma, fosfora i proteina nego kravlje mleko, što ih čini dobrom zamenom.

Pomorandže i sok od pomorandže

Foto/Pixabay.com

Iako su pomorandže najpoznatije po tome što u sebi imaju dosta vitamina C, one su takođe bogate i kalijumom.

Jedna velika pomorandža može da sadrži i do 333 mg kalijuma.

Zbog toga bi svi koji imaju problem sa bubrezima trebalo da smanje konzumaciju ovog voća, kao i soka na minimum.

Instant obroci

Foto/Pixabay.com

Mnogi u današnje vreme vole da jedu brzu hranu, koja je već spremna i potrebno je samo da se podgreje.

Sva pakovana hrana, napravljena tako da može da stoji što duže, sadrži velike količine natrijuma, što nikako nije dobro za bubrežne bolesnike.

Primeri ovakve hrane su obroci za mikrotalasnu pećnicu, zaleđene pice i insant nudle.

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rs

Sporo vam raste KOSA? Ubrzajte proces uz pomoć proizvoda IZ VAŠE KUHINJE

50 stvari koje možete odmah da uradite napolju, a da nikog ne UGROZITE



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar