Novac leže za tri-četiri meseca: Država daje subvencije, usvojeno 614 zahteva! Ovo su uslovi

Zakon propisuje i da majka mora da ima prebivalište na teritoriji Srbije, da je naš državljanin i da do tada nije imala u svojini ni stan, ni kuću

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay

Više od 300 zahteva za subvencionisanje kupovine prve nekretnine po osnovu rođenja deteta, trenutno je u fazi obrade, dopune ili predbeležbe u Republičkom geodetskom zavodu, a priliv svakodnevno raste.

Dosad je, zaključno sa 8. martom, prihvaćeno ukupno 614 zahteva, a od toga u 2023. godini je usvojeno 448.

Ovo su podaci kojima raspolaže Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

– Najviše zahteva podneto je u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici i Kragujevcu, dok je primetno manji broj iz Valjeva, Subotice, Pančeva, Čačka, Leskovca, Rume, Šapca, Vranja, Pirota i Bujanovca – objašnjavaju u ovom resoru.

Koliko je vremena potrebno da novac bude uplaćen?

– Od podnošenja zahteva lokalnoj samoupravi do donošenja odluke po zahtevu u proseku prođe do tri meseca. Kada se odobri subvencija i nakon što podnosilac zahteva dostavi potrebne dokaze za isplatu, u proseku za oko dve nedelje se isplaćuje novac. Što se tiče pitanja u vezi sa investitorima, nemamo o tome nikakva saznanja – kažu u Ministarstvu za Novosti.

Podsetimo, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković posetio je početkom godine porodicu Svetlane i Miroslava Milojevića, roditelja Luke i Ane, koji su kupili prvu nekretninu uz državnu subvenciju u beogradskoj opštini Palilula. Oni su dobili pomoć od 18.000 evra u dinarskoj protivvrednosti za kupovinu kuće, koju renoviraju. Subvencijom su pokrili petinu troškova.

Odbitak PDV

Pravo na državnu finansijsku podršku majkama za kupovinu ili izgradnju prvog stana ili kuće imaju oni čija su deca rođena posle 1. januara 2022. godine. Novčana pomoć može da iznosi do 20 odsto vrednosti nekretnine, ali je ograničena na maksimamalnih 20.000 evra. Subvencija se odnosi ne samo na kupovinu već izgrađenih objekata, nego i na izgradnju nove kuće.

Zakon propisuje i da majka mora da ima prebivalište na teritoriji Srbije, da je naš državljanin i da do tada nije imala u svojini ni stan, ni kuću. Jedan od uslova jeste i da mesečni prihodi majke i partnera ne prelaze dve prosečne plate, što je regulisano posebnom uredbom.Izvor: Novosti

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar