Savet Evrope objavio izveštaj o izborima u Srbiji

Posmatrači izneli pozitivne ocene

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Youtube/ Radio slobodna Evropa

Izveštaj Saveta Evrope ne razlikuje se umnogome od konstatacija iz preliminarnog izveštaja ODIHR-a, te su ponovljene neke stavke, poput onih da su fundamentalne slobode poštovane, te je još jednom pohvaljena izborna administracija, prenose Novosti.

Ono što su ključne stvari pozitivno ocenjene u izveštaju jeste da je izbore na više nivoa u Srbiji posmatralo čak 5.112 posmatrača iz 9 organizacija civilnog društva, plus 475 međunarodnih posmatrača iz 25 organizacija, što je, prema izveštaju Saveta Evrope, značajno doprinelo transparentnosti izbornog procesa.

Još jedna od krucijalnih tačaka u izveštaju jeste da je glasanje pozitivno ocenjeno na bezmalo 93% biračkih mesta, od ukupno posmatranih 1.120 biračkih mesta, što se poklapa i sa preliminarnim izveštajem ODIHR-a. Manjkavosti na ostalim biračkim mestima uglavnom su se odnosile na brojnost ljudi na samom biračkom mestu i gužve ispred biračkih mesta.

Republička izborna komisija pohvaljena je za svoj rad zbog iskoraka koje su napravili prošle godine, poput unapređenja biračkog spiska. Posmatrači su podvukli da je svaki građanin imao mogućnost da samostalno proveri da li se nalazi u biračkom spisku, i ukoliko smatra da nešto treba izmeniti, mogao je podneti zahtev. Takođe su kao pozitivno istakli da je Republička izborna komisija objavljivala informacije iz biračkog spiska po lokalnim samoupravama i biračkom mestu, što je, prema izveštaju, omogućilo dodatnu kontrolu biračkog spiska.

Ono što je posebno pohvaljeno u izveštaju Saveta Evrope jeste činjenica da je Zakonom o elektronskim medijima produžena zabrana učešća kandidata sa liste na javnim događajima pred dan održavanja izbora sa 10, na čak 30 dana.

Savet Evrope pozvao je u izveštaju sve relevantne institucije da nastave da rade na unapređenju izbornog procesa i nastave da primenjuju preporuke ODIHR-a. U izveštaju se preporučuje i svim institucijama da pokažu jaku političku volju i nastave da unapređuju izborni proces, te da nastave da rade na izmenama izbornih zakona. Preporuka je, takođe, da REM i Agencija za sprečavanje korupcije ubuduće imaju značajniju ulogu tokom izbornog procesa.

U delu o medijskom praćenju izbora, Savet Evrope je u svom izveštaju podvukao da su medijski sadržaji označeni kao predizborni program na nacionalnim frekvencijama, posmatrani od strane ODIHR-a, pokrivali predizborne aktivnosti u skladu sa zakonom i pružili jednako vreme svim učesnicima izbora.

Podsećamo, u Srbiji su 17. decembra prošle godine održani republički, pokrajinski i lokalni izbori u više opština. Na parlamentarnim izborima, prema rezultatima RIK-a, apsolutnu većinu osvojila je lista Aleksandar Vučić-Srbija ne sme da stane, identična situacija je i na pokrajinskom nivou. Na svim lokalnim izborima, ista lista je odnela pobedu osim u Novom Pazaru.

Što se tiče izbora u Beogradu, situacija je takva da će od liste koju predvodi doktor Branimir Nestorović zavisiti da li će moći da se formira većina u gradskoj skupštini.Izvor: Novosti

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar