Ova namirnica može izazvati smrtonosnu infekciju ukoliko se ne priprema pravilno

Ozbiljnije infekcije kao što su teška sepsa i meningitis mogu se razviti kod osoba sa oslabljenim imunološkim sistemom ili kod osoba starijih od 65 godina.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
hrana
Foto/Pixabay

Ukoliko pripremate na pogrešan način, jedna namirnica može izvazati teške infekcije, koje čak mogu dovesti i do smrtnog ishoda.

Za sve ljubitelje ribe ova činjenica će biti iznenađujuća jer jedna vrsta može biti jako opasna i može dovesti do fatalnih posledica. Namirinica poput dimljenog lososa ili pastrmke, može biti kontaminirana potencijalno smrtonosnim bakterijama listerije.

Listerija može izazvati listeriozu, retku infekciju koja može biti fatalna za ljude u grupama visokog rizika. Listerioza je posebno opasna za trudnice, osobe sa zdravstvenim problemima ili imunosupresivima i osobe starije od 65 godina.

Takođe može kontaminirati drugu hranu, uključujući prethodno kuvano meso, školjke, meke sireve i paštete, između ostalog. Kako toplota ubija listeriju, oni koji su u opasnosti treba da obezbede da je sva hrana pravilno pripremljena, upozorava Agencija za standarde hrane.

Profesor Saher Garbija, vršilac dužnosti zamenika direktora za gastrointestinalne infekcije i bezbednost hrane u Izvršnom odboru za zdravlje i bezbednost Ujedinjenog Kraljevstva (UKHSA), rekao je:

„Infekcija listerije kod većine ljudi obično je ili neprimećena ili može izazvati vrlo blage gastrointestinalne bolesti. Međutim, može imati ozbiljnije posledice za neke ljude, posebno one sa već postojećim zdravstvenim stanjima koja izazivaju oslabljen imunitet, a posebno su u opasnosti trudnice koje imaju 20 puta povećan rizik od razvoja listerioze. Nažalost, ova bolest može dovesti do pobačaja, mrtvorođenja ili teške bolesti kod novorođenih beba. Trećina zaraženih slučajeva kod trudnica u 2019. dovela je do mrtvorođenosti ili pobačaja u Engleskoj i Velsu“.

Ozbiljnije infekcije kao što su teška sepsa i meningitis mogu se razviti kod osoba sa oslabljenim imunološkim sistemom ili kod osoba starijih od 65 godina. Ljudi sa rakom, transplantacijom organa, HIV-om ili uzimanjem oralnih steroida su samo neke od drugih ranjivih grupa.

Stopa smrtnosti od teške listerioze, koja pogađa ljude sa većim rizikom, iznosi 20 do 30 odsto, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije.
Simptomi na koje treba obratiti pažnju

Za većinu ljudi listerioza je blaga bolest koja prolazi sama od sebe.

Obratite pažnju na sledeće simptome:

– Visoka temperatura – 38 ili više

– Bolovi

– Jeza

– Osećam se slabo

– Dijareja

Znaci ozbiljnije infekcije uključuju:

– Ukočen vrat

– Konfuzija

– Gubitak ravnoteže

– Konvulzije

Trudnice mogu imati:

– Bol u stomaku

– Beba se kreće manje nego obično

Pravilna priprema hrane

Ova bakterija je posebno opasna tokom posta, kada se uglavnom jede riba, jer je jedan od oblika njene konzumacije dimljena ili sušena riba, a posebno je rizična. Ali iako je bakterija listerije široko rasprostranjena u životnoj sredini i može kontaminirati hranu na niskim temperaturama, ona se uništava kuvanjem.

Stoga je veća verovatnoća da će namirnice koje ne zahtevaju kuvanje nositi smrtonosne bakterije ili one koje nisu bile podvrgnute jakoj toplotnoj obradi.

Prethodne epidemije su bile povezane sa hladnim mesom i gotovim sendvičima.

U 2019. godini došlo je do značajnog izbijanja listerije u bolnicama NHS izazvane kontaminiranim sendvičima, što je dovelo do smrti sedam osoba.

„Postoje određene namirnice koje su rizičnije. Savetujemo trudnicama i ugroženim osobama da temeljno kuvaju dimljenu ribu pre nego što je jedu. Ljudi ne moraju da izbegavaju ove proizvode, ali treba da obezbede da se rizici smanje što je više moguće“, dodao je profesor Garbija, a prenosi avaz.ba.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar