Iako je možda primamljivo da pritisnete dugme za odlaganje alarma, evo zašto to ne bi trebalo da radite

Nedavno su, naime, objavljena dva nove istraživanja o dremanju nakon alarma

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Unsplash/Kinga Howard

Dok neki skoče iz kreveta na prvi zvuk alarma, drugi više puta pritisnu odlaganje alarma i odspavaju još nekoliko minuta. Lekari tvrde međutim da to nije dobro.

Nedavno su, naime, objavljena dva nove istraživanja o dremanju nakon alarma, koja je pokazala da skoro 70 odsto ispitanika od 1.732 učesnika makar “ponekad” odlože alarm ili postave čak više alarma.

Foto: Unsplash/Vladislav Muslakov

Jutarnja pospanost češća je među onima koji su odgađali alarm, prenosi GoodHouseKeeping.

– Odlaganje alarma može da dovede do inercije sna, termina koji se koristi za opisivanje omamljenosti, zbunjenosti i jutarnje pospanosti koje neki ljudi osećaju nakon buđenja iz dubokog sna, objašnjava dr Raj Dasgupta, glavni medicinski savetnik za Sleepopolis.

Stručnjaci kažu da ne valja iskoristiti ni onaj dodatni sat sna koji dobijemo zbog pomeranja sata na zimsko računanje vremena.

Foto: Pixabay/Claudia Mañas

– Sada je ono doba godine kada je važno skoncentrisati se na izlaganje prirodnom svetlu ujutro i poslepodne kako biste ponovno naštelovali unutrašnji sat tela i povećali budnost tokom dana, kaže dr Dasgupta.

Savetuje da dobra higijena spavanja uključuje niz koraka. Držite se doslednog rasporeda spavanja i buđenja te planirajte odlazak u krevet i buđenje u isto vreme svih sedam dana u nedelji.

Izbegavajte izlaganje veštačkom svetlu najmanje sat vremena pre spavanja. Kofein, teške obroke i alkohol nemojte uzimati pre spavanja jer to može da prekine san na različite načine. Bavite se opuštajućim, nestimulišućim aktivnostima pre spavanja kako biste mozgu rekli da je vreme za spavanje.Izvor: Objektiv.rs, 24sata.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar