Stiglo upozorenje: SAD na pragu bespovratnog urušavanja kreditnog rejtinga?

Američki dug investitori dugo smatraju najsigurnijim utočištem. Međutim, smanjenje rejtinga bi verovatno izazvalo porast prinosa američkog trezora jer investitori vide veći rizik u pozajmljivanju novca vladi

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/David Mark

Sjedinjene Američke Države su korak bliže gubitku poslednjeg savršenog kreditnog rejtinga nakon što je Moody’s Investors Service u petak promenio izglede nacionalnog duga na negativan nakon zatvaranja tržišta.

Iako ovaj potez ne znači automatski da će smanjiti kreditnu sposobnost Amerike, on povećava šanse prenosi CNN. Čak i izgledi za snižavanje rejtinga SAD mogu da naškode investicionim portfeljima Amerikanaca, da im dodatno poskupi pozajmljivanje novca i da vladi bude skuplje da otplati svoje dugove.

Ovi efekti bi verovatno bili još bolniji ako Moody’s na kraju smanji rejting američkog duga.

Smanjena fiskalna snaga nacije, poništena ekstremnom pristrasnošću u Vašingtonu, bila je ključni pokretač akcije, navodi se u saopštenju Moody’sa.

“U kontekstu viših kamatnih stopa, bez efikasnih mera fiskalne politike za smanjenje državne potrošnje ili povećanja prihoda, Moody’s očekuje da će fiskalni deficiti SAD ostati veoma veliki, što će značajno oslabiti dostupnost duga”, navodi se u saopštenju.

Zvaničnici američke vlade odbili su ovaj potez, navodeći između ostalih faktora likvidnost američkih državnih obveznica.

“Ne slažemo se sa prelaskom na negativnu prognozu, Američka ekonomija ostaje jaka, a hartije od vrednosti trezora su najistaknutija bezbedna i likvidna imovina u svetu”, rekao je zamenik ministra finansija Voli Adejemo u saopštenju.

Ocena jedne od tri glavne agencije za kreditni rejting

Moody’s je jedina od tri glavne agencije za kreditni rejting koja je Sjedinjenim Državama dodelila izvanredan rejting AAA, koji je zadržala od 1917. Standard and Poor’s je prvi put snizio rejting Sjedinjenih Država 2011. godine, nakon što je došlo do gornje granice duga. U avgustu je Fitch Ratings srušio kreditni rejting Amerike nakon najnovije debate o gornjoj granici duga.

Moody’s je citirao više nedavnih događaja koji ilustruju izuzetnu političku podelu Amerike, uključujući skoro neispunjenje obaveze ranije ove godine pre nego što je Kongres pristao na povećanje limita duga.

“Po mišljenju Moody’sa, takva politička polarizacija će se verovatno nastaviti. Kao rezultat toga, izgradnja političkog konsenzusa oko sveobuhvatnog, kredibilnog višegodišnjeg plana za zaustavljanje i preokretanje rastućih fiskalnih deficita kroz mere koje bi povećale vladine prihode ili reformsku potrošnju na prava, izgleda izuzetno teško”, navodi se u saopštenju.

Šta bi još jedno smanjenje rejtinga moglo da znači za Amerikance?

Američki dug investitori dugo smatraju najsigurnijim utočištem. Međutim, smanjenje rejtinga bi verovatno izazvalo porast prinosa američkog trezora jer investitori vide veći rizik u pozajmljivanju novca vladi. Američki trezori utiču na sve vrste dugova, od hipotekarnih stopa za kuće koje Amerikanci kupuju do ugovora zaključenih širom sveta.

Odmah nakon objave, prinosi američkog trezora su se pomerili malo više pred zatvaranje tržišta obveznica u 17 sati po istočnom vremenu u toku vikenda.

Sledeći korak za Moody’s biće da se podvrgne detaljnijoj reviziji američkog duga kako bi se utvrdilo da li je sniženje opravdano. Recenzije se obično završavaju u roku od 30 do 90 dana u slučajevima kada pregled “ne zavisi od događaja čiji tajming Moody’s ne može da kontroliše”, navodi se u sažetku metodologije koji je pre petka objavio komitet za rejting.

Da li je izlaz na vidiku?

Američka centralna banka FED može da i dalje štampa novac kako bi izmirila obaveze, ali “ekonomske posledice bi bile razorne” i privreda SAD bi se suočila sa velikim padom, prenosi Blumberg.

Osnivač Sitadela smatra da se svet suočava sa nemirima i strukturnim promenama koje ga guraju ka deglobalizaciji i izazivaju veću osnovnu inflaciju koja može da traje “decenijama”.

“Dividenda mira je pri kraju, verovatno nas očekuju više kamatne stope”, naveo je osnivač i izvršni direktor hedž-fonda Sitadel Ken Grifin na Blumbergovom Forumu nove ekonomije u Singapuru, dodavši da će to uticati na finansiranje američkog duga od 33 biliona (33 hiljade milijardi) dolara.Izvor: Euractiv

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar