Da li su nas lagali godinama? Stručnjaci srušili mit o zdravom doručku, evo šta zaista TREBA DA JEDEMO

Najbolji doručak za sve one koji žele da se hrane zdravo.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/DanaTentis

Ako se ubrajate među one koji za doručak vole da jedu krofne, slatka peciva, muslije, voćne smutije i slična slatka jela, naseli ste na priče koje godinama pokušavaju da nam prodaju moćni lobiji američkih proizvođača hrane, prvenstveno žitarica.

Puno bolja opcija od slatkih ovsenih pahuljica bio bi, ako ćemo poslušati nutricioniste, doručak sastavljen od sasvim druge vrste hrane, a ako vam treba podsticaj za promenu navika vezanih za doručak, možda će biti dovoljno da navedemo da nakon što zaboravite na peciva, kornfleks i granolu možete zaboraviti i na svakodnevni „rolerkoster“ naglog rasta i pada nivoa šećera u krvi, napade gladi, nadutost i druge tegobe, piše Slobodnadalmacija.hr.

Na ovo je na konferenciji Cost of Poor Nutrition upozorila Džesi Inčauspe, francuska biohemičarka, ističući kako je javnost marketinški obmanuta da bi pri izboru hrane za doručak prednost dala slatkoj hrani. Konzumiranje slanih jela za doručak, dodala je, duže nas drži sitima i pomaže nam da se suzdržimo od grickanja između doručka i ručka.

Slatke doručke, dodala je, promovisala je prehrambena industrija samo da bi zaradila jer su namirnice koje se koriste za takve doručke za nju vrlo isplativi.

„Ako želite li da se hranite zdravo, najbolji doručak za vas je slani doručak koji se bazira na proteinima. Protein je vrlo važna hranljiva materija koju treba da jedete kako biste bili siti, telu su potrebni, a mi ih ne jedemo ni približno dovoljno“, naglasila je, te dala jednostavno rešenje.

„Možete doručkovati ostatke od večere, uzmite to umesto slatkih žitarica i peciva. Puni engleski doručak zapravo nije tako loš ako ga napravite kod kuće i ako ne sadrži prerađenu hranu“, rekla je.

Dr Kris van Tuleken istakao je da slatki doručak dovodi do manje cirkulacije energije i osećaja umora, gladi i povećane želje za hranom. Prelaskom na doručak s više proteina poput jaja, zdravih masnoća kao što su avokado ili masna riba, kao i vlakna iz povrća, telo bi dobilo stabilniju energiju i izbeglo njen nagli pad.

Stručnjaci za ishranu navode zgodne, pristupačne i lake predloge za slani doručak, a među njima su vrlo popularno vegeterijansko jelo, humus s integralnim krekerima ili proteinskim hlebom, italijansko jelo Eggs in Purgatory (jaja u čistilištu), omlet s povrćem, salata od leblebije , sir s krastavcima, paprikama i sličnim povrćem, tost s ribljim filetima, tost s jajetom i avokadom, meksička kesadilja s povrćem i sirom…

Jedan od predloga je i francuski kiš bez kore, zato što je dobra opcija i za one koji izbegavaju ugljenehidrate ili ne žele da ih mešaju s mastima i proteinima.

Može da se ispeče i unapred, a umesto jednog velikog kiša s ovim receptom možete ispeći nekoliko malih pa ih poneti za užinu. U frižideru može da stoji i do 5 dana, a može da se jede hladan, na sobnoj temperaturi ili podgrejan. Odličan je i kao nadev za sendviče ili tortilje.Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar