Ovo je najjeziviji zvuk na svetu: Proizvodi ga “zviždaljka smrti” i uteruje strah u kosti (AUDIO)

To je zvuk koji podseća na sablasno zlokobni nalet vetra ili još jezivije na ljudski vrisa

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen Youtube/ The Action Lab

Nešto što su naučnici godinama smatrali igračkom odjednom se pretvorilo u uređaj koji proizvodi najjeziviji zvuk koji možete zamisliti, a sve zahvaljujući radoznalosti jednog naučnika.

To je zvuk koji podseća na sablasno zlokobni nalet vetra ili još jezivije na ljudski vrisak.

Zvuk je oživeo stručnjak sa Jutjub kanala “Action Lab” koristeći 3D štampač za kreiranje nove verzije takozvane astečke zviždaljke smrti. Njegova moderna verzija inspirisana je dizajnom originalne zviždaljke u obliku lobanje, otkrivene pored skeleta u Meksiku tokom kasnih 1990-ih.

Istoričari nagađaju da su Asteci možda koristili zviždaljku u obliku lobanje u ritualima u čast Ehekatla, boga vetra, pre ljudske žrtve. Prema mitologiji Asteka, Ehekatlov dah je pokrenuo Sunce i Mesec, pretvarajući ih iz nepokretnih entiteta u nebeska tela.

Nedavni video koji prikazuje 3D štampanu astečku zviždaljku smrti napravio je pomenuti “Action Lab”, obrazovni kanal posvećen izvođenju naučnih eksperimenata. Ovo se smatra najstrašnijim zvukom na svetu. Zvuk koji proizvodi zvižduk smrti urođeno unosi strah u srce, ističe autor sa pomenutog Jutjub kanala Džejms. J. Orgil.

Originalna astečka zviždaljka smrti, koju su arheolozi isprva odbacili kao igračku, otkrivena je 1999. godine. Tek 15 godina kasnije, naučnik je iz nekog razloga dunuo u rupu na vrhu i ovo je zvuk koji je izašao. Bilo je to zapanjujuće otkriće jer je zvučalo kao ljudski vrisak, opisuje Orgil.

Za šta je korišćen u istoriji?

Iako tačna svrha tog jezivog zvižduka ostaje nejasna, predloženo je nekoliko teorija. Neki stručnjaci spekulišu da su Asteci koristili njegov jezivi zvuk da pomognu dušama žrtava na putu u zagrobni život. Alternativno, možda je bila sahranjena sa skeletom kao zaštitnom ogrlicom, odbijajući zlonamerne duhove.

Isto tako, možda su ga astečki ratnici koristili da seju strah među svoje protivnike na početku bitke. Orgil sugeriše da njegov oblik veoma podseća na ljudski larinks, a kada se u njega uduva, vazduh se deli na dva dela, stvarajući oscilirajuće zvučne talase koji odjekuju unutar velike komore pre nego što pobegnu kroz drugi otvor. Neke verzije zviždaljke imaju kuglicu unutar komore, često napravljenu od plute, koja dodaje dodatni sloj izobličenja zvuku koji izlazi iz zviždaljke.

Takođe je dostupna na Amazonu

U videu Orgil eksperimentiše sa savremenim reprodukcijama astečke zviždaljke smrti, napravljene pomoću 3D štampača. Zvuk koji se proizvodi varira u zavisnosti od veličine zviždaljke i položaja usana kada se duva u nju.

Zanimljivo je da ljudi sada mogu kupiti sopstvene astečke zviždaljke smrti kupljene na Amazonu, napravljene od niza materijala uključujući smolu, keramiku, pa čak i ugljenična vlakna. Prema jednom opisu proizvoda na Amazonu, ove zviždaljke stvaraju vrisak koji zvuči kao žena u strašnoj agoniji i reklamira se kao „savršena za Noć veštica“.

Astečka zviždaljka smrti u početku je privukla pažnju arheologa zbog svog izgleda nalik na lobanju, ali je njegov jezivi zvuk tek nedavno počeo da se pažljivije proučava. Meksički muzičar Kuijas Ikaiotl veruje da je zvižduk smrti Asteka igrao ulogu u specijalnim ceremonijama, uključujući Dan mrtvih, kao i u ratovanju.

– Svirali su više od sto instrumenata; stotinu smrtnih zvižduka marširaju da izazovu jak psihološki efekat na neprijatelja – pretpostavio je Ikaiotl.Izvor: Dnevnik.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar