Žetveni mesec: Poslednji Supermesec u 2023. izlazi ove nedelje, pratiće ga redak prizor

Mesecu će se, u petak 29. septembra, na nebu pridružiti dve najveće planete našeg Sunčevog sistema, Jupiter i Saturn, i najmanja, Merkur

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Objektiv

Septembarski pun mesec, poznat kao Žetveni mesec, izaći će u petak, 29. septembra, a na nebu će se pojaviti poseban prizor.

Ne samo da će to biti četvrti uzastopni Supermesec 2023. godine, već je to i poslednji Supermesec u 2023.

Žetvenom mesecu će se pridružiti i parada planeta na nebu, uključujući najveće planete Sunčevog sistema, Jupiter i Saturn, kao i najmanji, Merkur.

Iznad Njujorka, potpuno osvetljen Mesec će izaći oko 18:33 po lokalnom vremenu i zaći sledećeg dana oko 06:52,kako navodi In the Sky.

Tokom noći nakon 29. septembra, Mesec će izlaziti oko sat vremena kasnije svakog dana, postajući istaknut kasnije tokom noći. U roku od nekoliko dana biće vidljiv samo na predzornom i ranojutarnjem nebu. Kada stigne do poslednje četvrtine, nedelju dana posle punog meseca, on će izaći usred noći i zaći oko podneva.

Nakon punog Meseca, lunarno lice će se povući, proces koji astronomi nazivaju “opadanjem“. Nakon toga, Zemljin prirodni satelit će krenuti ka svojoj sledećoj intrigantnoj fazi, pretvarajući se u potpuno mračan mlad mesec 14. oktobra, što će označiti početak novog lunarnog ciklusa od 29,5 dana.Izvor: Objektiv.rs, B92

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar