Cene u Hrvatskoj TOTALNO PODIVLJALE: Osnovne namirnice postale luksuz, a inflacija nije jedini razlog

Zašto građani u Hrvatskoj plaćaju više za svoje proizvode?

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/Alexas_Fotos

Konkretno u Hrvatskoj, za svega 12 meseci krompir je poskupeo 45 odsto, jaja 44%, šećer 37, sladoled 30, a hleb 19 procenata.

Poskupljenje hrane se delimično može objasniti opštom inflacijom, koja je u julu iznosila 7,3 posto u našem komšiluku. Ali, to nije jedini razlog.

Problem su i marže trgovaca, koji “žive neku drugu stvarnost od prosečnih Hrvata”, piše Poslovni.hr ovih dana.

Naime, prema rečima ekonomiste Petra Vuškovića, “dokazano je da su trgovačke marže više u Hrvatskoj nego što su u EU”.

On smatra da je i to jedan od razloga zašto građani u Hrvatskoj plaćaju više za svoje proizvode.

A kada jedni nešto preplaćuju, jasno je da neko mora da profitira. Ukupna neto dobit trgovaca prošle godine je porasla za čak 25 posto i iznosila ukupno 13,7 milijardi kuna.

I dok se trgovci brane da su glavni generatori poskupljenja rast plata i nabavnih cena, Evropska komisija (EK) upozorava na previsoke marže koje se u nekim lancima “penju” do čak 50%.

– U tom jednom lancu proizvođač, trgovac, građanin – čini se da najviše profitiraju trgovci, to je rezime – kaže Vušković.

Smanjenju rasta cena hrane ne pomaže ni turizam, koji je takođe jedan od uzroka inflacije.

– Ove godine, to se čini značajnim, s obzirom na to da su cene u restoranima značajno porasle i već postaje luksuz ići u njih. Mnogi strani turisti su se orijentisali na kupovinu u trgovinskim centrima i to svakako stvara pritisak na potražnju – rekao je za RTL Direkt poreski stručnjak Vlado Brkanić.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar