Formirala se NOVA SUPERĆELIJSKA OLUJA i ide ka Srbiji: RHMZ izdao dva upozorenja za naše područje

Najbolje da ne izlazite iz kuće.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Ilustracija, Foto: Unsplash/Todd Diemer, Pixabay/Free-Photos

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorio je da će danas biti veoma toplo sa najvišom dnevnom temperaturom od 35 do 37, u Beogradu upravo oko 37 stepeni Celzijusa.

Srbija je već neko vreme na udaru snažnog toplotnog talasa, koji predstavlja ozbilnju pretnju po opšte zdravlje.

Kako se septembar polako približava, mnogi očekuju i prva zahlađenja, kao i kiše.

Ipak, do ozbinijeg zahlađenja još uvek neće doći. U celoj Srbiji na snazi je narandžasti meteo-alarm, koji označava opasno vreme.

Sutra, 29. avgusta lokalno se očekuju kratkotrajne vremenske nepogode: obilni pljuskovi sa količinom kiše više od 20 mm za kratak vremenski period, grad i olujni vetar.

Iznad severne Evrope nalazi se snažan ciklon, a u sklopu njega i hladni front, koji je Evropu “podelio” na dva dela.

Ovaj hladni front delio je jedve potpuno suprotne vazdušne mase, vrelu sa istoka i jugoistoka i osetnu svežiju sa severa i zapada, koja je prodrla sa Atlantika preko cele zapadne Evrope do Alpa i do Španije i donela jake grmljavinske oluje, obilne padavine i zahlađenje.

One su u nedelju pogodile Majorku i Ibicu na zapadu Mediterana, potom Korziku i Sardiniju, a istovremeno je došlo do formiranja i sekundarnog ciklona iznad Đenovskog zaliva. On je iza sebe uvakao vrlo hladnu vazdušnu masu, a Alpe su pogodile obilne kiše.

Snažne oluje duž celog hladnog fronta obrušavale su se ovog vikenda od Španije i juga Francuske preko severa Italije i Alpa do juga Nemačke, Austrije, Češke, Slovačke i juga Poljske. Lokalno je i u ovim predelima bilo superćelijskih oluja.

Tokom sutrašnjeg dana prave jesenje temperature očekuju se u oblasti Alpa, od 10 do 15°C, a u višim predelima očekuje se i obilniji sneg.

Hladni front i ciklon napredovaće dalje na istok i ispred sebe gurati vrelu vazdušnu masu preko jugoistoka Evrope. Na našem području u ponedeljak će biti vrelo , ali će već tokom dana grmljavinske oluje i padavine, uz zahlađenje zahvatiti i oblast Jadranskog mora, Sloveniju i Hrvatsku, tokom utorka i Srbiju i doneti pad temperature vazduha za deset stepeni.

Prema trenutnim prognozama najveća opasnost od oluja očekuje se u Sloveniji, Hrvatskoj i u Crnoj Gori, kao i na Jadranu, dok će zahlađenje u blažem obliku kada su oluje i padavine u pitanju stići do Srbije.Izvor: Telegraf

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar