Zvanično je ovo NAJZDRAVIJE VOĆE na svetu: Spremite se za veliko iznenađenje!

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay.com

Letnja sezona nudi obilje na pijacama i prava je dilema šta odabrati kako bismo dobili najviše za svoj novac.

Nedavno smo saznali da je Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) objavio da je najzdravije povrće potočarka. Ova salata osvojila je maksimalnih 100 bodova, a zatim slede: kineski kupus, blitva, cvekla i spanać.

Kada je reč o voću, CDC kaže da je najzdraviji paradajz. Botanički gledano, on se smatra voćem i dobio je 20 na CDC-ovoj listi, čime se našao odmah iznad limuna.

Paradajz je prepun antioksidansa, za koje je poznato da pomažu u obrani od slobodnih radikala koji uzrokuju oksidativni stres i da mogu igrati ulogu u razvoju raka, dijabetesa, bolesti srca i drugih hroničnih stanja.

Jednostavan, a preukusan obrok: Posni PUNJENI paradajz zapečen u rerni (RECEPT)

Šta paradajz čini tako hranljivim?

CDC-ova kategorizacija voća i povrća zasnovana je na količinama 17 hranljivih materija u porciji od 100 kalorija. Paradajz je niskokalorično voće, čiji je nutritivni profil sličan povrću. Paradajz je težak 60 grama sadrži samo 12 kalorija i manje od tri grama ugljenih hidrata. Takođe je bogat likopenom, koji mu daje crvenu boju.

“Konzumiranje paradajza i proizvoda na bazi paradajza može da pomogne u zaštiti tela od raka i bolesti srca”, kaže dijetetičarka Šeri Berger te upućuje na studiju objavljenu 2021. u časopisu Food Chemistry. Tada je otkriveno da konzumiranje paradajza i likopena pomaže u prevenciji bolesti koronarnih arterija, raka želuca, raka prostate i cerebrovaskularnih bolesti.

Ublažava umor i stres, jača kosti i podmlađuje kožu: Paradajz je čuvar vašeg ZDRAVLJA

Paradajz je takođe bogat vitaminima A i C, a apsorpciju likopena možete pospešiti kombinovanjem paradajza sa zdravim masnoćama, poput maslinovog ulja, prenosi Index.

BONUS VIDEO:Izvor: Index

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar