“Dijagnoza mu je srušila svet”: Željko Samardžić bije najtežu životnu bitku, supruga Maja plače svaki dan

Bolest Željka Samardžića promenila mu je život iz korena

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Instagram/Printscreen

Autoimuna bolest Željka Samardžića sa kojom se pevač godinama bori uticala je na mnoge sfere njegovog života, međutim danas kada je pevač uspeo da savlada sve što mu je donela, srećan je što je inspiracija svima onima koji se bore sa onim što Hašimotov sindrom nosi.

To je trenutak kada imuni sistem napadne tiroidu (malu žlezdu u vratu), koja je smeštena odmah ispod Adamove jabučice. Ova žlezda zaslužna je za proizvodnju hormona značajnih za mnoge funkcije u telu, pa je osoba koje je obolela od Hašimoto sindroma, vrlo često umorna, dobija na kilaži, a uočljive su i promene na koži i kosi.

Autoimuna bolest Željka Samardžića pevaču je otkrivena pre nekoliko godina a on je jednom prilikom govorio kako se sa njom nosi i istakao da redovno uzima terapiju.

– To je jedna autoimuna bolest štitne žlezde koja stvara povremene probleme. Čim sam krenuo sa redovnim terapijama, sve je bilo u redu. Svako jutro popijem po jednu tableticu i to je to.

– Žene uglavnom obolevaju od te bolesti, ali eto, mene je zadesilo i nosim se sa tim kako znam i umem. Kasnije sam saznao da dosta mojih prijatelja ima Hašimoto sindrom, a ja sam ga imao dugo a da to nisam ni znao – rekao je pevač, a bolest Željka Samardžića promenila mu je životne navike.

– Imam svoju penziju, koja mi je dovoljna. Supruga Maja i ja nemamo neke posebne prohteve. Živimo skroman život, ali dostojan svih onih koji pristojno žive, što bih svima poželeo.

– Nažalost, nisam ja jedini koji je zarađivao od mojih koncerata. Tu su i instrumentalisti, muzičari, ljudi koji se bave rasvetom, kablovima… Velika mi je radost kad im javljam za koncert, verujem da ih ta vest često obraduje više nego mene – objasnio je i dodao:

– Od momenta kada mi se desio Hašimoto kao da mi se srušio svet, nisam znao šta mi je. Sada sam nastavio normalan život jer redovno uzimam terapije. Na tri meseca idem na kontrolu i vadim krv.

– Mene je bolest promenila iz korena. Ja sam ranije uzimao čašicu rakije ili vina više, a sada to ne mogu zato što moram da čuvam glasne žice. Kada mi to funkcioniše sve je okej.

– Otkrio sam tu bolest kad sam išao na operaciju nerva simpatikusa da se ne bih znojio, da bi se posle izvesnog vremena ispostavilo da se radi od Hašimotu, smanjenoj funkciji štitne žlezde – otkrio je Željko svojevremeno.Izvor: Story

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar