Biskvit, jagode, čokolada, slatka pavlaka… Sjajna kombinacija!
Kolač je zaista divan i osvežavajući, a priprema je veoma jednostavna i ne traži puno vremena.
Sastojci:
Biskvit:
● 4 jaja
● 4 kašike smeđeg šećera
● 1 vanil šećer
● 4 kašike brašna
● 1 kašika gustina
● 2 kašike kakaa
● 100 ml ulja
● prstohvat soli
Fil s jagodama:
● 300 ml slatke pavlake
● 1 šlagfix
● 300-350 g svežih jagoda
● par kapi arome jagode
Preliv
● 150 ml slatke pavlake
● 100 g tamne čokolade
Priprema:
Biskvit:
Pećnicu zagrejati na 180°C.
Za biskvit umutiti žumance sa šećerom i vanil šećerom, dodati i ulje, te dva puta dodati prosejanu smesu od brašna, gustina i kakaa. Belanca umititi u čvrsti sneg s malo soli i lagano špatulom umešati u nastalu gustu i lepljivu smesu od žumanaca i kakaa (najpre umešati dve kašike belanaca da se smese sjedine, a potom i ostatke belanaca).
Tepsiju (30x20cm) prekriti papirom za pečenje i ravnomerno rasporediti smesu. Peći oko 20 minuta, proveriti čačkalicom kad je biskvit pečen. Izvaditi iz rerne, odvojiti papir za pečenje i pustiti da se biskvit ohladi.
Fil:
Slatku pavlaku pomešati sa gustina, dodati aromu i seckane jagode, još malo umititi i rasporediti preko ohlađenog biskvita, kojeg ste nakon hlađenja vratili u rernu. Staviti u frižider dok spremate preliv.
Preliv:
Slatku pavlaku staviti na laganu vatru, pa pre nego što provri dodati komadiće čokolade, skloniti s vatre, pričekati par minuta da se čokolada rastopi, a potom izmešati da se rastopi do kraja.
Preliti preko kolača i ohladiti pre serviranja.
Posluživanje:
Rezati na kocke i po želji na vrh svake kocke staviti jednu jagodu.
Komentari (0)