Sabirajmo se, potrebni smo jedni drugima: Spasovdanska litija od Vaznesenjske crkve do Hrama Svetog Save

Patrijarh srpski Porfirije služio pomen postradalim đacima, mladima u mladenovačkim selima i svim žrtvama porodičnog i svakog drugog nasilja

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: TV Hram printscreen

Grad Beograd danas proslavlja svoju krsnu slavu Vaznesenje Gospodnje – Spasovdan, koja se praznuje sa prekidima još od 1403. godine, kada je ustanovio despot Stefan Lazarević i Beogradu dao status prestonice.

Foto: TV Hram printscreen

Spasovdanska litija krenula je oko 18.30 sati od hrama Vaznesenja Gospodnjeg u Beogradu, u prisustvu crkvenih velikodostojnika i velikog broja građana. Oko 20 sati litija sa velikim brojem vernika stigla je do hrama svetog Save.

Kivot sa moštima Svetog Nikolaja Srpskog unet je u Hram.

Foto: TV Hram printscreen

– S verom i molitvom, uz Svetog vladiku Nikolaja, koračajmo beogradskim ulicama radi isceljenja duše i tela, osvećenja ulica i trgova i za mir među ljudima – saopštila je SPC.

Na uglu ulica Kralja Milana i Kralja Milutina, patrijarh srpski Porfirije služio je pomen postradalim đacima, mladima postradalim u mladenovačkim selima i svim žrtvama porodičnog i svakog drugog nasilja.

Foto: TV Hram printscreen

Litija predvođena kivotom sa moštima Svetog Nikolaja Srpskog je preko Trga Slavija i Bulevara oslobođenja došla do Spomen-hrama Svetog Save, pred kojim je patrijarh Porfirije služio moleban i obratio se vernom narodu.

Foto: TV Hram printscreen

Krst prestoničkim ulicama nosili su i u Hram uneli Nišlijka Sara Dimitrijević, student druge godine Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta i Užičanin Milan Bogosavljević, apsolvent Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Foto: TV Hram printscreen

Mošti Svetog vladike Nikolaja Žičkog, Ohridskog i Lelićkog boraviće u Sabornom hramu srpskog naroda, Spomen-hramu Svetog Save na Vračaru, zaključno sa večernjim bogosluženjem u nedelju, 27. maja, navela je SPC.

Obraćajući se vernicima ispred Hrama, patrijarh Porfirije poručio je da u ovim vremenima moramo da se držimo zajedno, da ne smemo da se odreknemo svoje duhovnosti i tradicije, te naglasio da se moramo štititi međusobno od zla.

Foto: TV Hram printscreen

“Svi smo potrebni jedni drugim, moramo se okupljati oko svetinja”, poručio je patrijarh i dodao da su različitosti dobre, jer se moramo dopunjavati kako bismo pobedilo zlo.

Takođe, istakao je da treba da se pomirimo, a ne svađamo, kao i da je KiM naše srce i da moramo da ga sačuvamo kao deo Srbije.

“Sabirajmo se, potrebni smo jedni drugima”, rekao je Porfirije i naglasio da moramo svi da budemo bolje.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar