Mošti svetog Nikolaja stigle u Beograd, SPC i vernici danas slave Spasovdan

Kivot sa moštima Svetog vladike Nikolaja Srpskog će od 19 časova predvoditi Spasovdansku litiju

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: spc.rs

Mošti Svetog Nikolaja Srpskog stigle su juče nešto posle 17 sati u Beograd.

Ispred hrama Vaznesenja Gospodnjeg kivot sa moštima Svetog Nikolaja Srpskog, koji su iz Eparhije valjevske dopratili episkopi valjevski Isihije i lipljanski i vojni Dositej sa pripadnicima Vojske Srbije, dočekali su Patrijarh srpski g. Porfirije i episkopi, kao i nekoliko stotina vernika.

Foto: spc.rs

Posle pozdravnog slova vladike Ilariona, služeno je praznično bdenije sa molebanom Svetom Nikolaju Srpskom.

Svetiteljeve mošti u Beogradu će boraviti do nedelje, 27. maja, radi utehe i duhovnog okrepljenja vernog naroda u ovim teškim danima, objavila je SPC. Na sam dan gradske slave, Vaznesenje Gospodnje, 25. maja, mošti će biti izložene na poklonjenje i celivanje u Vaznesenjskoj crkvi, gde će Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije načalstvovati svetom Liturgijom sa početkom u 9 časova, a potom i osveštati i prelomiti slavski kolač u prisustvu čelnika grada.

Kivot sa moštima Svetog vladike Nikolaja Srpskog će od 19 časova predvoditi Spasovdansku litiju, od Vaznesenjskog do Svetosavskog hrama, pred kojim će patrijarh služiti moleban za našu decu i naš narod.

Foto: spc.rs

Krstonosci ove godine biće stipendisti patrijarha srpskog, studentkinja Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta i student Filozofskog fakulteta.

Molitvena litija će se zaustaviti na uglu ulica Kralja Milana i Kralja Milutina, gde će se služiti pomen nastradalima u OŠ “Vladislav Ribnikar” i u Mladenovcu. Nakon toga će nastaviti molitveni hod i zaustaviti se ispred Hrama Svetog Save, gde će se služiti moleban za mir, blagoslov i isceljenje, koje će služiti patrijarh Porfirije koji će se obratiti narodu.

Posle toga će vernici moći da se poklone i celivaju mošti Svetog vladike Nikolaja Velimirovića.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar