Ruski tajkun tuži Veliku Britaniju: Želi da mu vrate zaplenjenu superjahtu vrednu 38 miliona funti

Smatra se da ukupna vrednost zaplenjenih superjahti sada premašuje 4 milijarde dolara.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/ Lakey Cornelius

Ruski tajkun Sergej Georgijevič Naumenko, tuži vladu Velike Britanije zbog zaplene njegove superjahte “Phi” vredne 38 miliona funti u Londonu, ubrzo nakon ruske invazije na Ukrajinu prošle godine.

Sergej Georgijevič Naumenko, investitor koji se ne nalazi na britanskoj listi sankcija protiv Rusije, podneo je tužbu visokog suda protiv Odeljenja za transport zahtevajući da oslobodi njegovu superjahtu od 58,5 metara i plati odštetu.

Službenici Nacionalne agencije za borbu protiv kriminala ukrcali su se na brod u martu 2022. u Canari Wharf-u, gde je od tada ostao u pritvoru.

Vlada je tada saopštila da zakon koji se koristi za zadržavanje broda ne zahteva dokaze da je vlasnik blisko povezan sa Putinovim režimom, već samo da su ruski državljani, piše Gardijan.

Na preliminarnom saslušanju, sudija je rekao: “Nakon ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine, Nacionalna agencija za kriminal i biro za pomorske obaveštajne službe graničnih snaga istražili su brodove koji su povezani sa Rusijom. Phi je identifikovan kao brod od interesa.

– Dana 28. marta 2022. godine, tadašnji državni sekretar, poslanik Rt Hon Grant Shapps, imao je ovlašćenja da zapleni Phi, na osnovu toga što je bio u vlasništvu osoba povezanih sa Rusijom, rekao je sudija i dodao da će se prava rasprava o sudbini jahte održati u julu.

Zaplena jahte usledila je pošto je vlada Velike Britanije bila pod pritiskom da preduzme odlučnije mere protiv bogatih Rusa. Vlade SAD i Evrope zadržale su desetine superjahti u vlasništvu visokih ruskih oligarha koji su pod sankcijama. Smatra se da ukupna vrednost zaplenjenih superjahti sada premašuje 4 milijarde dolara.

Phi je treća najveća jahta koju su izgradili brodograditelji Roial Huisman i sadrži ono što graditelji nazivaju “beskonačnim vinski podrum”, kao i patentirani bazen sa slatkom vodom.

 



Izvor: Telegraf

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar