Održite MOZAK u kondiciji: Ovih 5 navika će vam pomoći u tome

Danas postoje jednostavni postupci kojima možete da poboljšate zdravlje svog mozga

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/Mohamed Hassan

Starenje je neizbežno, ali kognitivna oštećenja nisu. Svi mi starimo i mozak nam se menja s godinama i propada kao posledica starenja. Osim što je pokretač vašeg uma, mozak je i kontrolor svih telesnih funkcija. On reguliše otkucaje srca, disanje i održavanje svih vaših organa. Da biste osigurali bogatstvo svog života kad odete u penziju, neophodno je da držite mozak u izvanrednom stanju. Srećom, danas postoje jednostavni postupci kojima možete da poboljšate zdravlje svog mozga. U ovom članku ćemo navesti 5 najboljih.

Jedite hranu bogatu omega-3 masnim kiselinama

Zdrava ishrana nije namenjena samo ljudima koji žele da smršaju i transformišu svoje telo. Hrana koju jedete ima veliki uticaj na zdravlje mozga. Ona može da poboljša sve – od koncentracije, pamćenja do sposobnosti učenja. Riba je posebno poznata po dobrobiti za mozak. Riblje ulje sadrži omega-3 masne kiseline koje grade moždane i nervne ćelije, neophodne za bolju kogniciju. One takođe pomažu u sprečavanju gubitka pamćenja. Ovo ne iznenađuje jer masnoća čini oko 60% vašeg mozga. Od toga polovinu čine omega-3 masne kiseline. Zato na jelovnik dodajte masnu ribu poput lososa i tunjevine bar dva puta nedeljno.

Vežbajte mozak

Ne gubite samo mišiće kako starite. Vaš mozak takođe može da atrofira ako ga ne vežbate. Sposobnost vašeg mozga da se bori protiv neuroloških oštećenja opada sa starenjem i tada čak i jednostavni mentalni zadatak može biti izazov. Na svu srecu, možemo da vežbamo svoj mozak i da ojačamo njegove sposobnosti baš kao što vežbamo i svoje telo. Redovnim izvođenjem ciljanih vežbi za mozak možete poboljšati kognitivne rezerve. Vežba poput pranja zuba suprotnom rukom može biti dobar stimulans. Ili učenje novog jezika i proširivanje vokabulara. Ako vam se ovo čini previše komplikovanim, probajte s rešavanjem ukrštenih reči ili igrajte sudoku.

Ograničite piće

Prekomerni unos alkoholnih napitaka je glavni je faktor rizika za demenciju. Istraživanje iz 2018. pokazuje da mozak onih koji piju više od 14 pića nedeljno tokom dve decenije može da se smanji čak 1,6%. Zato da biste održali mozak i um svežim, ograničite se na dva pića dnevno.

Ne zanemarite svoje telo

Baš koliko stimulacija mozga može da poboljša njegovo zdravlje, može i svaka aktivnost koja pokreće vaše telo i povećava rad srca. To uključuje trčanje, plivanje, preskakanje konopca, hodanje. Aerobna vežba poznata kao kardio trening naročito je korisna u poboljšanju kognitivnih funkcija, dok trening s opterećenjem može poboljšati memoriju. Generalno gledano, istraživači preporučuju vežbu umerenog intenziteta od 45 minuta do jednog sata. Istraživanja pokazuju da vežbanje povećava dotok krvi u mozak. Ovaj povećani protok krvi izuzetno je važan za zdravlje mozga. Da biste povećali funkcije mozga i sprečili gubitak pamćenja, počnite svakodnevno da vežbate.

Obezbedite sebi miran san

Jedan od ključnih aspekata poboljšanja zdravlja mozga jeste san. Spavanje pruža vašem mozgu vreme da konsoliduje memoriju i obnavlja ćelije. Ako vam je mozak pod stresom ili previše stimulisan, nećete dostići svoj maksimum. Nedavno istraživanje navodi da mozak koristi vreme spavanja da sprovede mini detoks. Tokom sna, mozak radi na uklanjanju otpada i ispira nakupljane toksične proteine u jetri. Ovaj proces čini vaš mozak pametnijim, zdravijim i živahnijim kad se budite. Da biste imali adekvatan san, budite sigurni da ćete osigurati osam sati kvalitetnog sna tokom noći.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar