Nutricionista rešava večitu dilemu: Koji hleb je najzdraviji, a koji treba da izbegavate u širokom luku?

Hleb od celog zrna žitarice je najbolji za probavni sistem

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Hleb je sastavni deo ishrane skoro svake osobe. Ako i pazite na liniju, a bez hleba verovatno ne možete da zamislite obrok, odabirete zdravije verzije poput hleba od celog zrna žitarice.

Stručnjaci kažu kako su odrasloj osobi potrebne od dve do četiri kriške hleba na dan te da on može da bude deo zdrave ishrane, ali samo ako ga pravilno izaberete. Nutricionista Suzi Barel otkrila je koji je hleb najzdraviji, a koji treba da izbegavate.

Hleb od celih zrna žitarice

– Definitivno najbolja verzija hleba, ali svakako treba voditi računa o količini i pazite koliko žitarica sadrži. Što više žitarica ima to je bolje za kontrolu količine glukoze u krvi – kaže Suzi. Hleb od celih zrna žitarica jako je dobar za probavni sistem jer je veoma hranljiv, ali nemojte da preterujete jer ima jednako kalorija kao i ostali.

Foto: Shutterstock

Integralni hleb

Velika prednost mu jhe što je bogat vlaknima. – Ako ne podnosite žitarice, integralni hleb je druga najbolja opcija – kaže nutricionita. Integralni hleb sadrži puno više vlakana od beloh hleba, a sadrži i minerale poput magnezijuma, cinka i kalijuma.

Hleb s dodatim vrednostima

Možete da ga kupite u gotovo svakoj prodavnici, a stoji na policama zdrave hrane. Sadrži sve u jednome, od žitarica, vlakana, vitamina i dobrih masnoća. – Ako izgleda kao beli hleb i dalje je to beli hleb uz dodatak ‘zdravih’ vrednosti. To je bespotrebno bacanje novca – kaže ona.

Beli hleb

Iako ga ljudi najčešće kupuju, on je najlošija opcija.

– Beli hleb najbrže se vari i podiže glukozu u krvi što nije dobra opcija. Ako deca ne žele da jedu hleb od celog zrna žitarica, nemojte im kupovati beli hleb jer dok god ga kupujete oni će ga jesti i neće moći da se naviknu na druge opcije – zaključuje Suzi Barel.Izvor: Objektiv.rs, stil.kurir.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar