Kuka i zapomaže: Kurti pokušao da se “opere” zbog poraza u Ohridu, ovako se PRAVDAO pred poslanicima

Kurti svaljuje krivicu na druge

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Alexis Sciard / Zuma Press / Profimedia

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti rekao je danas u prištinskom parlamentu da tzv. Kosovo ima svoje zakonske obaveze i da, ako želi da bude međunarodno priznato, ne može da odbije sporazume već potpisane u Briselu, pritom misleći na sporazum iz 2015. godine u kome je definisana ZSO.

Kako je rekao postoje sporazumi iz prošlosti koji moraju da se sprovedu, ali da je on uspeo da izvuče najbolje, a to je samouprava srpske zajednice, bez teritorijalne autonomije i izvršnih ovlašćenja.

– Kosovo ima svoje zakonske obaveze i ja sam lično bio protiv nekoliko ranije potpisanih sporazuma, ali nastavljam da radim za bolje rezultate – poručio je Kurti i time pokušao da prebaci odgovornost za svoj poraz u Ohridu na nekadašnjeg premijera samoproklamovanog Kosova Isu Mustafu.

Svi prethodni sporazumi su imali zastoja, ali sa ovim Kosovo može da napreduje, rekao je Kurti, napominjući da je dogovorena samouprava za srpsku zajednicu.

U svom beznađu, kako bi se “oprao” zbog poraza koji mu je Srbija na čelu sa predsednikom Vučićem, nanela u Ohridu, Kurti je sebe pokušao da predstavi kao nekog mirovnjaka i čoveka koji se zalaže za ljudska prava, pritom zaboravljajući na sve napade usmerene protiv Srba na KiM pod njegovom palicom:

– Ono u čemu smo se složili jeste da će to biti jedno telo čiji zakonski mandat neće izaći iz okvira za zaštitu prava nacionalnih manjina u okvirima Saveta Evrope. Mi smo otvoreni da gledamo dobre primere iz Evrope, da poštujemo dobre evropske standard i dobre prakse koji nisu zasnovani na teritorijalnosti. Mi smo odlučno protiv etnonacionalizma, teritorijalnog etnonacionalizma. Mi smo demokrtska Republika i suprotno je stavovima naše progresivne vlade. Mi ćemo početi sa dugim procesom konsultacija i unutar Kosova i sa našim partnerima i sa nevećinskom srpskom zajednicom i drugim zajednicama kako bismo nastavili sveobuhvatnu diskusiju o ovom pitanju. Ja nikada, nikada, ponavljam nikada neću razmatrati nijedan model teritorijalne autonomije – rekao je Kurti.

On je dodao i da ne može da izbegne dijalog sa Srpskom pravoslavnom crkvom o statusu, ali da o tome neće pregovarati za zvaničnim Beogradom, naglasio je Kurti kako bi pokušao da ispadne heroj.



Izvor: Objektiv.rs, Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar