Ovaj događaj u Rusiji jezivo podseća na Baba Vangino PROROČANSTVO: Ishod mu je katastrofalan (FOTO)

Naučnici su uspeli da ožive nekoliko novih sojeva "zombi" virusa i otkrili da je svaki od njih još uvek zarazan

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock, Wikipedia

Zahvaljujući izveštaju CNN-a u sredu, saznali smo da su naučnici oživeli drevne „zombi” viruse iz permafrosta i otkrili da još uvek mogu da zaraze žive amebe.

Naravno, u ovom trenutku još uvek nije jasno da li ovi virusi mogu da zaraze životinje ili ljude, međutim, istraživači tvrde da zaleđene viruse treba smatrati pretnjom po naše zdravlje, piše i Business Insider.

Permafrost, da pojasnimo, je naziv u geologiji za zemljište koje je na temperaturi tačke topljenja vode (ili ispod nule) u periodu od dve ili više godina i pokriva 15% kopna na severnoj hemisferi.

Međutim, zbog klimatskih promena, permafrost je počeo da se sve brže topi, što je dovelo do otkrića mnogih drevnih ostataka, od virusa i bakterija do mamuta i savršeno očuvanih pećinskih medveda.

U svakom slučaju, francuski profesor Žan-Mišel Klaveri pronašao je sojeve smrznutog virusa starog 48.000 godina na nekoliko lokacija permafrosta u Sibiru, a najstariji soj, koji datira 48.500 godina, dobijen je iz uzorka tla iz podzemnog jezera.

Neki naučnici strahuju da bi sa globalnim zagrevanjem, topljenje permafrosta moglo da oslobodi drevne viruse koji nisu bili u kontaktu sa živim bićima hiljadama godina. A problem je, naravno, što biljke, životinje i ljudi možda nisu imuni na njih.

– Morate znati da se naša imunološka odbrana razvija u bliskom kontaktu sa mikrobnom sredinom – rekla je za CNN Birgita Evengard, profesorka na Odseku za kliničku mikrobiologiju na Univerzitetu Umea u Švedskoj.

– Ako je u permafrostu skriven virus sa kojim nismo bili u kontaktu hiljadama godina, moguće je da naša imunološka odbrana neće biti dovoljna – dodala je ona.

Inače, ovo nije prvi put da je Klaveri uspeo da oživi drevne viruse, ili „zombi viruse“ kako ih on naziva. Francuz objavljuje istraživanja na tu temu od 2014. godine i ističe da vrlo malo istraživača ove viruse shvata ozbiljno.

– Ovo pogrešno sugeriše da su takve pojave retke i da ‘zombi virusi’ nisu pretnja po javno zdravlje – objavili su Klaveri i njegove kolege u najnovijem radu objavljenom 18. februara u časopisu Virusi.

U toj studiji, Klaveri i njegove kolege su uspeli da ožive nekoliko novih sojeva “zombi” virusa i otkrili da svaki od njih još uvek može da zarazi kultivisanu amebu. To po njima treba smatrati i naučnom zanimljivošću i zabrinjavajućom pretnjom po zdravlje.

Baba Vangino proročanstvo

Njegovo upozorenje neodoljivo podseća na jedno od proročanstava Babe Vange, najpoznatije vidovnjakinje 20. veka, koja je jednom prilikom navodno predvidela da će u Sibiru biti pušten virus i da će njegovu pojavu izazvati katastrofalni uzroci globalnog zagrevanja.

– Novi virus će se brzo proširiti svetom i njegovo širenje neće moći da se kontroliše – navodno je rekla.

Tačno je da je baba Vanga najavljivala da će 2022. godine nastupiti pandemija izazvana „sibirskim virusom“ i očigledno je to promašila, ali otkriće ovih naučnika, o kome sada priča ceo svet, izgleda da se poklapa sa njenom vizijom.



Izvor: Objektiv.rs, net.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar