Psiholozi otkrivaju: Parovi koji se na OVAJ način ponašaju imaju 90 odsto veće šanse da se rastanu

Jedna stvar je posebno kritična

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Kad parovi ulaze u brak, obično smatraju da će on trajati do kraja života. Nažalost, razvoda je sve više, tačnije svaki treći brak u Srbiji završi razvodom, a najviše brakova razvrgne se oko 14. godine zajedničkog života, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku.

Ako je verovati naučnicima, postoje četiri vrste ponašanja po kojima se može prevideti hoće li par prekinuti, i to s više od 90 posto tačnosti, prema istraživanju dr. Džona Gotmana, koosnivača Instituta Gottman za savetovanje parova. Ali, imamo i dobre vesti: ovi problemi se mogu rešiti.

Toksično kritikovanje

Ovo je prvi pokazatelj problema koje treba rešiti, navodi Kim Polinder, voditeljka podcasta „Engineering Love“ i ekspertkinja za veze. Ona upozorava da prečesto ili nepravedno kritikovanje može izazvati probleme. Generalizacije poput „Nikad ne bacaš smeće“ ne vode prema konstruktivnoj komunikaciji.

– Kada koristite reč „nikad“ i „uvek“ komentarišete nečiji karakter umesto da se fokusirate na problem o kojem želite razgovarati – objašnjava ona.

Defanzivnost

Polinder ističe da odbrambeni stav bez pokazivanja bilo kakve odgovornosti za sopstvene postupke, može izazvati brojne probleme u komunikaciji, a onda i u odnosu. Ona savetuje da naučite da preuzmete deo odgovornosti za ono na što se žali vaš partner.

– Volim da spominjem „Test od jedan posto“. Da li je jedan posto od onoga na što se vaš partner žali istina? Ako je tako, preuzmite odgovornost za to. Parovi su toliko zaokupljeni branjenjem sebe da se empatija gubi u razgovoru – navodi.

Ignorisanje

Kažnjavanje ćutanjem je metoda kojom se nekome doslovno može naneti bol, ali bez vidljivih masnica ili povreda. Možda vam se taj opis čini preteranim, ali istraživanja su pokazala da čin ignorisanja ili isključivanja nekoga kod te osobe aktivira isto područje mozga koje se aktivira kod fizičkog bola. Mnogi parovi ovo rade.

– Kad je reč o ignorisanju, oba partnera moraju da shvate važnost smirivanja svađa i naučiti da prepoznaju kada je jednom partneru „previše“. A ako napravite pauzu u komunikaciji, ona nikada ne bi trebalo da traje duže od jednog dana, a i tokom tog razdoblja treba proveriti kako se druga strana oseća – objasnila je.

Prezir

To je krajnje omalovažavanje koje se oseća ili pokazuje. Znakovi prezira uključuju uzdisanje, kolutanje očima, ruganje partneru, upuštanje u grubi sarkazam ili pokazivanje sveukupne nesklonosti partneru ili stvarima koje on ceni, kaže Polinder.

Foto: Shutterstock

– Od svih znakova upozorenja, prezir je najopasniji pokazatelj i naziva se ubicom veze. Ako se ne reši, ovo će se ponašanje s vremenom razviti u ogorčenost – ističe ona.

Ona savetuje da umesto toga govorite o svojim osećanjima, a ne da ih komunicirate na pasivno-agresivne načine.

Donald Kol, trenutni klinički direktor Instituta Gottman, kaže da se tri od četiri znaka upozorenja pojavljuju s vremena na vreme u većini veza, ali prezir je onaj koji najviše zabrinjava.

– Nije neobično da čak i zadovoljni parovi povremeno skliznu u kritikovanju i defanzivnost. Uočeno je čak i povremeno ignorisanje. Prezir se, međutim, primećuje samo kod parova čije su veze bile na putu za propast – objašnjava.

Kako rešiti te probleme u komunikaciji?

Polinder kaže da je najbolji način za rešavanje bilo kojeg od ovih problema uraditi to direktno.

– Ako primetite bilo koji ili sve od ovih stilova svađe u svojoj vezi, najbolji način da tome pristupite je da razgovarate o njima s partnerom. Ova ponašanja ukazuju na skrivena osećanja koja ostaju neizražena – savetuje ona.

Kol se slaže da je izuzetno važno znati rešavati probleme čim se pojave.

– Nežan pristup je ključan kad neko iznosi problem svom partneru – navodi Kol.

Kako biste to uradili, on preporučuje model od tri koraka:

Izrazite svoja osećanja – „Zabrinut sam“
Opišite situaciju – „Zbog načina na koji smo se svađali“
Izrazite svoju potrebu – „Moram da pronađem način da naši razgovori budu bolji“

Osim suočavanja s izazovima, Polinder preporučuje proaktivno podsticanje jače povezanosti s partnerom.

– Prva veština koju možete negovati kako biste poboljšali svoju vezu je naučiti da se saosećate sa svojim partnerom. Istraživanja pokazuju da pojedinci neće napredovati u razgovoru dok ne osete da druga strana razume njihov stav – kaže Polinder.

I dok se osoba ne oseća shvaćenom, dodaje, biće manje sklona kompromisu ili prihvatanju drugog stajališta.

– Ne morate se složiti s njihovim zaključcima, ali se morate složiti s emocionalnom boli koju proživljavaju. Empatija je postala izgubljena umetnost među parovima, a ključna je za emocionalnu intimnost – navodi Polinder.

Ona preporučuju da svaki dan provedete 10 minuta, bez distrakcija, razgovarajući o tome kako se osećate.

Kol smatra da je važno da parovi nauče tehnike upravljanja stresom da prestanu da svaljuju pojedinačne frustracije jedno na drugo i da povećaju količinu vremena koje provode zajedno. Takođe ističe da javno iskazivanje ljubavi i nežnosti ima vrlo pozitivan efekat na emocionalnu povezanost parova.

– Uspešni parovi imaju tendenciju da spontano govore i rade stvari osmišljene kako bi se njihov partner osećao voljeno i cenjeno – zaključila je Kol.

BONUS VIDEO:Izvor: Objektiv.rs, Krstarica

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar