Ko je bio Ćiro Blažević? Trenerski put završio je pre sedam godina!

U privatnom životu Ćiro je bio u braku sa Zdenkom Đorđević od 1961. godine, s kojom ima troje dece, ćerke Barbaru, Katarinu i sina Miroslava

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen

Miroslav Ćiro Blažević preminuo je danas u 88. godini života. Trener svih trenera napustio je svet nakon duge i teške borbe sa karcinomom prostate.

Blažević se rodio u Bosni i Hercegovini u Travniku 1935. godine u siromašnoj porodici, a imao je šestoro braće i sestara.

U Travniku je započeo igračku karijeru, a potom se preselio u Zagreb i Dinamo. Igrao je i za Lokomotivu, Rijeku, Sarajevo i Sion, a karijeru okončao u švicarskom Moutieru 1966. godine.

Još kao mlad odlučuje se da emigrira u Švajcarsku. Prvi klub koji je u Švajcarskoj vodio bio je nižerazredni Vevej, s kojim je došao do prve lige, a nakon Siona i Lozane, osam godina od dolaska u tu zemlju, postao je i selektor Švajcarske, prvi stranac u istoriji te države.

Godine 1979. preuzeo je Rijeku te je doveo do četvrtfinala Kupa pobednika kupova protiv Juventusa. Godinu kasnije seo je na klupu Dinama, koji je vodio u čak četiri navrata. Osvojio je s “Modrima” jugoslovensko prvenstvo 1982. što je za Dinamo bio prva titula nakon 24 godine.

Vratio se u Švajcarsku te s Grashopersom osvojio prvenstvo, kratko je potom vodio grčki PAOK, a onda je 1986. ponovno postao trener Dinama. Nakon toga preuzima francuski Nantes, treći put Dinamo s kojim je uzeo prvenstvo Hrvatske 1993. te Kup 1994., a onda je imenovan za selektora Hrvatske.

Ćiro je Hrvatsku odveo na prvo veliko takmičenje, Evropsko prvenstvo 1996. godine u Engleskoj, a dve godine kasnije ušao je u legendu zajedno s “Vatrenima” osvojivši bronzanu medalju na Svetskom prvenstvu.

Ukupno je Hrvatsku vodio šest godina, da bi 2001. postao selektor Irana. Usledio je novi povratak u Hrvatsku, spasao je Osjek od ispadanja, a onda se i četvrti put vratio na Maksimir. Sledile su epizode u slovenskoj Muri, Varaždinu, dok 2005. nije preuzeo Hajduk.

Sledeći klub mu je bio Ksamaks, a vodio je i reprezentaciju BiH s kojom ipak nije uspeo da se plasira na SP 2010. godine. Živeo je i u Kini, vodeći Šangaj Šenhuu, olimpijsku kinesku reprezentaciju, drugi put je otišao u Iran kao trener Mes Kermana. U završnoj fazi karijere po drugi put trenirao je Zagreb, tuzlansku Slobodu, dok je trenerski put završio u Zadru 2015. godine.

U privatnom životu Ćiro je bio u braku sa Zdenkom Đorđević od 1961. godine, s kojom ima troje dece, ćerke Barbaru, Katarinu i sina Miroslava. Godine 2007. dobio je nagradu za životno delo, a zauvek će ostati upamćen kao trener svih trenera…

Bonus video:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar