Ključan je za zdravlje deteta: Nedostatak JEDNOG vitamina bebe mogu da NASLEDE od mame

Ovog vitamina najviše ima u mesu, jajima i žitaricama

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

itamin B jedan je od ključnih vitamina za decu, posebno jer utiče na poboljšanje metaboličkih procesa, jačanje imunog odgovora, pravilno funkcionisanje nervnog sistema, organa za varenje kao i na pravilnu sintezu crvenih krvnih zrnaca. Jednako kao i kod odraslih, tako je i kod dece moguće da prepoznate kada dođe do nedostatka ovog jako važnog vitamina.

Istraživanja su pokazala da manjak vitamina B kod tek rođenih beba i male dece dovodi do slabijeg motoričkog razvoja i slabokrvnosti, odnosno anemije.

Za razliku od većine drugih vitamina i minerala, vitamini iz grupe B nisu toliko prisutni u voću i povrću. Umesto toga, najčešće se nalaze u mesu, jajima, žitaricama i mlečnim proizvodima. Pedijatri objašnjavaju da se nedostatak vitamina B može prepoznati po sledećim simptomima:

umor

slabost u mišićima

bolovi u stomaku

dijareja

Foto: Shutterstock

zatvor

gubitak apetita

naglo mršavljenje

Isto tako, dete često zna da bude posebno razdražljivo, vidljive su promene raspoloženja, a takođe se neretko javlja i depresija. Iako kao uzrok nedostatku vitamina B uglavnom prethodi nedovoljan unos hranjivih materija, odnosno nepravilna ishrane, kod beba manjak vitamina B može da bude i nasledan.

Zapravo nedostatak vitamina B mama može da prenense detetu još za vreme trudnoće, zbog čega je vrlo važno redovno da kontrolišete krvnu sliku i da pijete prenatalne suplemente.

BONUS VIDEO:Izvor: Objektiv.rs, yumama.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar