Postoji način da sačuvate njihov VOLUMEN: Zašto se usne STANJUJU s godinama i kako to da sprečite?

Na izgled usana utiču i svakodnevne navike

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Ukoliko se pitate zašto se usne smanjuju s godinama, dobre vesti su da ovako nešto možete sprečiti, naravno, ukoliko se blagovremeno posvetite adekvatnoj nezi.

Kada se govori o bjuti rutini, hteli mi to da priznamo ili ne, usne nekako poslednje dolaze na red. Tu i tamo ih namažemo labelom, eventualno jednom u par meseci odradimo piling, a promena postajemo svesni tek kada dobrano zakoračimo u godine. Ovako nešto posebno je vidjivo nakon 40. jer usne gube prirodni volumen i postaju ne samo tanje, već i izboranije.

Glavni razlog ove pojave je gubitak kolagena, čime se smanjuju i mišići koji podržavaju usne. Rezultat? Bore su vidljivije, koža naboranija, a sama boja je manje intezivnija.

Ne smemo zaboraviti da spomenemo i genetiku koja igra veliku ulogu, kao i oštećenja izazvana UV zracima (izlaganje suncu bez zaštite) koja su možda i narazornija. Na izgled usana utiču i životne navike poput pušenja, čestog konzumiranja pića na slamčicu i slično.

Foto: Shutterstock

Saveti za usporavanje starenja usana

Da bi sačuvali mladost, najbitnija stvar je da proizvodi sa zaštitom od Sunca postanu deo vaše beauty rutine. To znači da bi trebalo da svakodnevno koristitite balzame makar sa faktorom 30, i da ih obnavljate nakon jela i pića. Takođe, stručnjaci savetuju da redovno koristite proizvode koje sadrže hijaluron makar dva puta dnevno. Inače, dobro je da znate da je dokazano da, zahvaljujući pigmentima, i  običan ruž već može da pružiti zaštitu od oštećenja od sunca.

Čak i ako ne vidite primetnu razliku preko noći, ovi mali koraci će dugoročno smanjiti stanjivanje usana. Takođe budite sigurni da redovno vlažite usne prikladnim kremama, serumima ili, primera radi, ricinusovim uljem.

Što se tiče boje vaših usana, do danas nije poznata nega koja bi je popravila. Fiziološki uzroci promene boje prevazilaze regenerativna svojstva nege kože. Srećom, tonirani ruževi i balzami za usne trenutno rešavaju problem, a nakon 40. savetuje se da koristite proizvode sa blago sjajnom završnicom jer će dati trenutni efekat volumena, dok na mat varijante zaboravite.


Izvor: Objektiv.rs, Elle

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar