Ne sme se preći “crvena linija”! Vučević: Ako predsednik Vučić naredi, Vojska Srbije će reagovati

Njegov utisak je, dodaje, da je Vojska tiha, da nije euforična, spremna da izvrši svaki zadatak

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Objektiv.rs/Tamara Trajković

Ministar odbrane Miloš Vučević rekao je za RTS da građani Srbije ne treba da budu uplašeni, da je Beograd spreman za dogovor, ali ukazuje da to ne znači pomeranje “crvenih linija”. Njegov utisak je, dodaje, da je Vojska tiha, da nije euforična, spremna da izvrši svaki zadatak.

– Nema euforije, nema kafanskih pesama, potpuna koncentracija. Vidite hrabrost i odlučnost u njihovim očima da štite naš narod. Nikome se ne ratuje i niko ne priželjkuje sukobe, ali Vojska Srbije je spremna, hrabra i odlučna da štiti našu državu. Nadam se da niko neće proveravati da je to tačno – napominje ministar odbrane.

Miloš Vučević je gostujući u Dnevniku RTS-a izjavio da je sinoć je predsednik Aleksandar Vučić kasno krenuo da obiđe vojnike u garnizonu Raška i da se na toj lokaciji sretne sa predstavnicima Srba sa KiM, sa legitimnim predstavnicima našeg naroda sa KiM.

– Bilo je veoma dinamično. Ti razgovori predsednika Vučića i predstavnika Srba sa KiM su prijateljski, bratski, ali su složeni, jer su i okolnosti veoma izazovne. Predsednik ih je upoznao sa svim onim stvarima koje radi Srbija da sačuva mir i stabilnost, pre svega Srbe sa KiM. Predstavnici Srba sa KiM su ga upoznali sa stanjem na terenu i sa tim šta ih je nateralo da moraju da idu u taj vid mirnog i demokratskog protesta kao što su barikade – kaže Vučević.

Navodi da je paralelno sa tim predsednik Vučić imao otvorenu liniju komunikacije sa predstavnicima Kvinte gde je preneo stavove Srbije da se traži politički dogovor, ali da on neće biti ponižavanje Srba i dalji pogrom Srba na KiM.

– Crvena linja je da nema novog pogroma, “Bljeska” i “Oluje”. Ako međunarodna zajednica želi da se ovo vrati u format dijaloga i političkog dogovora mora prestati sa nizom iracionalnih i jednostranih poteza administracije Aljbina Kurtija. Srbi nisu iz dosade izašli na ulice, već zbog niza poteza u dužem vremenskom intervalu koji pokazuju da vlada u Prištini zaista ne vidi Kosovo kao pokrajinu gde treba da žive Srbi – kaže Vučević.

Građani Srbije ne treba da budu uplašeni

Navodi da je predsednik Vučić čvrsto iznosio argumente Srbije i razloge za brigu za Srbe na KiM.

– Građani Srbije ne treba da budu uplašeni. Zabrinuti smo za situaciju. Sa druge strane imamo čoveka koji ne vuče racionalne poteze. Čitav niz poteza, od progona Srba u Štrpcu, od napada na Srbe na KiM pod plaštom borbe sive ekonomije, problem tablica, izbornih komisija, zabrana da Srbi učestvuju na izborima i referendumu, hapšenja… Mi zaboravljamo neke druge ljude koji su dugo u pritvorima ili su osuđivani. Činjenica da je Kurti išao u denunciranje sporazuma postignutih u prethodnih 10 godina – napominje Vučević.

Ističe da ne može da kaže da li smo blizu rešenja.

– Srbija je spremna za dogovor, ali on ne znači pomeranje crvenih linija. Na nama je da nađemo političko rešenje, a istovremeno su vojska i policija spremna da štiti Srbiju i sve njene građane – ističe Vučević.

Vojska spremna da izvrši svaki zadatak

Njegov utisak je, dodaje, da je Vojska tiha, da nije euforična, spremna da izvrši svaki zadatak.

– Nema euforije, nema kafanskih pesama, potpuna koncentracija. Vidite hrabrost i odlučnost u njihovim očima da štite naš narod. Nikome se ne ratuje i niko ne priželjkuje sukobe, ali Vojska Srbije je spremna, hrabra i odlučna da štiti našu državu. Nadam se da niko neće proveravati da je to tačno – napominje ministar odbrane.

Kaže da vojska i policija nisu samo na administrativnoj liniji, ima ih na raznim lokacijama.

– Ne mogu da otkrivam sve pozicije, ali kada sedite sa njima osećate se sigurnije. Mi imamo sve što je potrebno da bismo čuvali našu državu, ne samo na toj teritoriji. Tu su i specijalne brigade, vazduhoplovstvo, artiljerija… – dodaje Vučević.

Navodi da ako predsednik bude naredio, vojska će reagovati.

– Hajde da probamo da se politički borimo za KiM, za opstanak i život Srba na KiM, da ne uđemo u scenario kakav su nam pisali devedesetih godina i da dobijemo oreol idealnog krivca. Ne smemo da uđemo u taj kliše. Srbija vodi srpsku politiku, nismo mi izolovano ostrvo, ali to ne znači da je Srbija džak za udaranje i potkusurivanje. Mudrost i racionalan pristup, ne stideći se emocija, ali one ne smeju da nadvladaju u procesu donošenja odluka – napominje Vučević.

BONUS VIDEO:

Izvor: RTS

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar