Većina trudnica posle porođaja ima DIJASTAZU: Rešite je se uz pomoć ovih vežbi (VIDEO)

Prema statistici, dijastaza nastaje kod dve trećine porodilja

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Ako vaš stomak već duže vreme izgleda pomalo kao trudnički iako ste se davno porodili, vreme je da se zapitate šta može biti razlog tome.

Mnoge porodilje nemaju tu sreću da im se posle trudnoće i porođaja stomačni mišići spontano vrate u pravi položaj.

Ovo stanje se naziva dijastaza, ili razdvajanje stomačnih mišića, a prema statistici pogađa čak dve trećine porodilja.

Vaše telo je tokom trudnoće, porođaja i oporavka prošlo kroz niz promena. Ponekad je izazov koji oporavak mišića zahteva jednostavno preveliki, pa telo ne uspeva da ga ispuni. Najteže je sa stomačnim mišićima. Zato se dešava da se mišići ne vrate u pravi položaj, pa i dalje izgledate kao da ste trudni.

Šta je dijastaza i zašto se javlja?

Dijastaza  je stanje koje se najčešće javlja u kasnoj trudnoći ili posle porođaja, a nastaje usled razmicanja stomačnih mišića.

Tokom trudnoće stomak trpi ogroman pritisak, tako da prednji trbušni mišići više ne mogu da zadrže svoj oblik. Osim toga pojavi ovog stanja doprinose i hormonalne promene koje imaju uticaja na vezivno tkivo. Zbog svega dolazi do razdvajanja mišića, stanja koje se stručno naziva dijastaza.

Kada se mišići tokom trudnoće i porođaja razdvoje, materica, creva i drugi organi koji se nalaze u stomaku nemaju više pravu potporu koja bi ih držala na pravom mestu, pa počnu da “guraju” ka napred. Zbog toga nastaje izbočina u obliku kupe, karakteristična za ovo stanje.

Osim ovog vidljivog efekta koje dijastaza izaziva, ostale manifestacije stanja mogu biti:

1. Bol u donjem delu leđa

2. Nevoljno pražnjenje bešike

3. Otežano disanje

4. Teškoće pri kretanju

5. Naduvenost i konstipacija

6. Bol tokom seksualnog odnosa

7. Pojava hernije, odnosno kile

Ovi simptomi mogu i da izostanu, ali je karakterističan oblik stomaka sa kupastom izbočinom, u ležečem položaju.

Do pojave dijastaze najčešće dolazi posle trudnoće i porođaja, ali kako su neke studije pokazale, kod mnogih žena mišići nisu bili na mestu, čak ni pre trudnoće.

Foto: Printscreen/ Youtube/ b/60

Da li i vi imate dijastazu?

Dijastaza se češće javlja kod žena koje su više puta rađale, kod porodilja koje su starije od 35 godina, kod višeplodnih trudnoća, ako žena ima prekomerenu telesnu težinu, ako je plod preveliki, ako se trudnoća dogodila brzo nakon prethodne.

Iako je ovo relativno često stanje, vaš doktor tokom redovne kontrole nakon porođaja možda neće izvršiti pregled, osim ako vi to posebno ne zatražite.

Ako sami želite da proverite da li su vam mišići razmaknuti, to nije teško i proveru možete uraditi kroz sledeće korake:

Lezite na ravnu površinu na leđa, sa nogama savijenim u kolenima i spuštenim stopalima

Položite prste šake na svoj pupak, tako da palac bude okrenut ka vama. Šaka treba da stoji uspravno, a prsti okrenuti kao da želite njima da ubodete svoj pupak.

Glavu podignite, pazeći da ramena i dalje ostanu u istom položaju

Ako vam tokom ovog postupka prsti “upadnu” u mekan prostor znači da su mišići razmaknuti i da imate dijastazu

Prostor između razmaknutih mišića možete izmeriti u istom ležećem položaju sa glavom pridignutom od podloge, širinom horizontalno položenih prstiju.

Ako je ono manje od 2cm, nemate razloga za brigu. Ako je šire od 2,7cm (širina 2 prsta) radi se o dijastazi koju treba lečiti. Što veća širina, to je stanje ozbiljnije.

Kako se saniraju rastavljeni mišići

Možda ćete odlučiti da ništa ne radite povodom rastavljenih mišića, ako vam ne stvaraju veće tegobe. To je u redu, ali znajte da bi ovo stanje ipak trebalo da sredite do naredne trudnoće.

Ako je dijastaza većeg obima savetuje se nošenje pojasa, dok se kod manjih ne preporučuje, jer se na taj način uskraćuje aktivnost mišića koja je u ovom slučaju terapija.

Foto: Shutterstock

Vaš lekar vam može reći koje vežbe da praktikujete, a ukoliko za to ima potrebe uputiće vas fizioterapeutu, kako biste dobili više adekvatnih vežbi.

Ukoliko ništa od ovoga ne pomogne možete otići na intervenciju pri kojoj se operativnim putem mišići ponovo spajaju i stanje rešava. Posavetujte se svojim ginekologom i plastičnim hirurgom ukoliko niste završili sa rađanjem i planirate još neku trudnoću.

Koje vežbe su najbolje za terapiju dijastaze?

Važno je da znate da bi trebalo da izbegavate ne samo vežbe koje zahtevaju naprezanje i istezanje, već i takve svakodnevne aktivnosti. Nemojte podizati ništa teško, uključujući i strariju decu, izbegavajte naglo ustajanje iz sedećeg položaja, već to činite blago okrenuti na bok.

Pogledajte video u kojem su prikazane vežbe za terapiju dijastaze:

Većina uobičajenih vežbi kao što su trbušnjaci, različite vrste sklekova, čučnjevi i slično mogu pogoršati stanje. Ne dolaze u obzir ni sve vežbe koje se rade na kolenima i laktovima, neke joga poze, niti plivanje.

Najbolje je da se obratite specijalizovanom fizioterapeutu da vam napraviti program vežbi, koji će pomoći kod zaceljenja. Većina fizioterapeuta nema standardnu preporuku za ovaj problem već program pravi individualno.

Kada vezivno tkivo zaceli, možete početi sa nekim vežbama Pilatesa, ali i o tome morate da se posavetujete sa fizioterapeutom.

BONUS VIDEO:Izvor: Objektiv.rs, bebo.club

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar