Promenljivo vreme tokom kasne jeseni, s naglim zahlađenjima i otopljenjima, pogoduje širenju virusnih bolesti. Lekari, međutim, upozoravaju da obolevanje manje zavisi od izloženosti organizma uzročniku bolesti, a mnogo više od mogućnosti imunog sistema da u tom trenutku efikasno reaguje.
Lekovite biljke i narodni recepti poput čaja od zove, pileće supe sa belim lukom, đumbira ili rena, pomoći će vam da ojačate prvu liniju odbrane i što uspešnije se izborite sa virozama i prehladama.
Zova na prvi nagoveštaj
Na prvi nagoveštaj prehlade pijte čaj od cvetova zove, koja se vekovima koristi u Evropi u borbi protiv virusa. Stavite pet grama cvetova u šolju ključale vode, ostavite da se natapaju pet do deset minuta i procedite. Pijte najmanje tri šolje na dan. Ako vas je stegao grip, uzimajte 20-30 kapi tinkture bobica zove tri ili četiri puta dnevno tokom tri dana.
Čarobna pileća supa
Pileća supa, prva među prirodnim lekovima, nudi više od olakšanja kod prehlade i gripa. Naučnici su potvrdili da stimuliše stvaranje određenih belih krvnih zrnaca – neutrofila – u odbrani od zapaljenja, što podstiče organizam da proizvodi obilne količine sluzi. Ona takođe razređuje sluz efikasnije nego obična vruća voda.
U supu, pored korenastog povrća, dodajte jednu do dve glavice prepečenog crnog luka sa poslednjom žutom korom i dva do tri čena belog luka. Crni luk je odličan za respiratorne infekcije i smiruje kašalj, a beli luk je prirodni lek za podizanje imuniteta. Na kraju dodajte listiće svežeg peršuna koji pomaže u izlučivanju toksina.
Otklonite zapušenje
Za brže smanjenje zapušenja kupite svež koren đumbira ili rena, izrendajte ga i pojedite malu količinu ili kupite ren u tegli i pojedite pola kašike. Da biste izbegli rizik od bola u stomaku, uzimajte ovaj narodni lek posle obroka. U istu svrhu poslužiće i čaj od đumbira.
Probajte i da pojačate supu ili čorbu sa malo tobasko sosa, čili paprikom ili vasabijem (ljuti sos od rena). Dodavanje bilo kojeg od ovih ljutih začina bilo kom jelu može da vam pomogne da slobodnije dišete.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)