Patite od nesanice? Skuvajte jedan od ovih domaćih čajeva i konačno se naspavajte

Prirodni lekovi za upornu nesanicu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Što duže traje, nesanica je sve opasnija po zdravlje.

Zbog nje smo stalno umorni i iscrpljeni, sa minimumom energije.

Međutim, kao i uvek, najbolje je okrenuti se prirodnim rešenjima.

1. Čaj od magnolije

Napravljen od osušene kore, pupoljaka i stabljika magnolije, čaj od magnolije se često koristi kao prirodna pomoć za spavanje u mnogim oblicima tradicionalne medicine. Biljka sadrži honokiol i magnolol, dva jedinjenja koja imaju sedativno dejstvo. Iako nedostaju istraživanja na ljudima, neke starije studije na životinjama su otkrile da i honokiol i magnolol pomažu u indukovanju sna i smanjenju nesanice.

2. Zeleni čaj sa niskim sadržajem kofeina

Zeleni čaj je popularna vrsta čaja poznata po svom izrazitom ukusu i zdravstvenim prednostima. Zanimljivo je da neke studije sugerišu da bi to takođe moglo da poboljša kvalitet sna u borbi protiv nesanice. Jedno istraživanje na odraslima otkrilo je da je pijenje zelenog čaja sa malo kofeina povezano sa poboljšanim kvalitetom sna, smanjenim stresom i umorom, u poređenju sa pijenjem redovnog zelenog čaja.

Foto: Shutterstock

3. Čaj od valerijane

Osušeni koreni biljke valerijane koriste se za pravljenje čaja od valerijane, koji se ponekad koristi kao prirodna pomoć za spavanje. Iako je nejasno kako funkcioniše koren valerijane, smatra se da povećava nivoe neurotransmitera zvanog gama-aminobuterna kiselina, koji smanjuje stres i podstiče san.

4. Čaj od lavande

Čaj od lavande se pravi tako što se pupoljci cveta lavande kuvaju u vodi, stvarajući živahan ljubičasti napitak sa izrazitim ukusom i aromom. Ne samo da se u njemu uživa kao umirujućem čaju pred spavanje, već i neka istraživanja potvrđuju da lavanda može podstaći opuštanje i poboljšati kvalitet sna.

BONUS VIDEO:

 Izvor: Objektiv.rs, najzena.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar