Ukradeni podaci 5,4 miliona Twitter korisnika nude se BESPLATNO, ali to nije jedini problem

Nova saznanja o aktivnostima na Dark Webu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Ukradeni podaci 5,4 miliona Twitter korisnika, uključujući brojeve telefona i mejl adrese, ponuđeni su besplatno na Dark Webu.

Ovaj “paket” je prvi put viđen na hakerskim forumima u julu, kada je koštao 30.000 dolara. Veruje se da su sajber-kriminalci iskoristili grešku sistema (rezultat ažuriranja koda platforme) i dočepali se osetljivih informacija tokom 2021.

Potencijalni rizik

Twitter je rešio problem u januaru ove godine, ali su hakeri očigledno bili brži.

Specijalizovani portal Bleeping Computer navodi da među hakerima kruže i podaci 1,4 miliona suspendovanih Twitter naloga.

Oni nisu u prodaji, već se navodno dele u privatnim krugovima.

Time dobijamo brojku od potencijalno sedam miliona ugroženih korisnika.

Foto: Shutterstock

Novo curenje podataka?

Novitet predstavlja objava bezbednosnog stručnjaka Čeda Lodera, koji tvrdi da hakeri poseduju još jednu bazu s podacima više miliona korisnika?!

On je saznanja podelio na Twitteru, ali je njegov nalog ubrzo suspendovan.

– Upravo sam dobio dokaze o masovnom curenju podataka, koje podrazumeva milione naloga u Evropi i SAD. Proverom uzoraka utvrdio sam da su autentični – napisao je Loder, a detalje možete OVDE saznati.

Najnovija baza, navodno, sadrži brojeve telefona, prava imena, Twitter ID, biografije korisnika, a Loder je uzorak objavio na Mastodonu.

Foto: Printscreen Twitter

Budite oprezni

Suspenzija Loderovog naloga izazvala je brojne komentare na Twitteru, a pojedinci veruju da kompanija želi da “sakrije ranjivost svog sistema”, prenosi Daily Mail.

Narednih dana, verovatno ćemo saznati više informacija, a možda se zvanično oglasi i Twitter.

Naglašavamo da se ukradeni podaci mogu zloupotrebiti za “phishing” napade, pa treba biti oprezan sa elektronskom poštom.

Ako dobijete obaveštenje da je vaš Twitter nalog suspendovan, da postoje problemi s logovanjem, ili da ćete izgubiti verifikovani status – budite oprezni!

Sajber-prevaranti će tražiti da unesete pristupne šifre na posebnoj web-stranici, kako bi “rešili problem”, i uvući vas u zamku.

 

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs/S.K.

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar