Upozorenja RHMZ se samo nižu: METEOALARMI na snazi u celoj Srbiji, a to znači samo jedno

U Srbiji do 26. novembra pretežno oblačno sa čestom kišom

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Na teritoriji čitave zemlje danas je na snazi žuti meteo alarm zbog kiše, ali i narandžasti u pojedinim krajevima. Naime, Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorio je da se danas od sredine dana obilna kiša očekuje u zapadnim, centralnim i jugozapadnim delovima Srbije, uz količinu od 20 do 40 mm, na jugozapadu lokalno i do 60 mm za 24 sata.

Žuti alarm na snazi je u Bačkoj, Banatu, Sremu, Beogradu, zapadnoj Srbiji, istočnoj Srbiji, jugositočnoj Srbiji ali i na KiM. On označava da vreme može biti potencijalno,opasno, ali da vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, te da je potreban oprez ako planirate aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku.

Narandžasti alarm na snazi je u Šumadiji, Pomoravlju i jugozapadnoj Srbiji, i označava da je vreme opasno. Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe – navodi se na sajtu RHMZ.

Što se vodostaja tiče, RHMZ izdao je upozorenje, da se na Dunavu vodostaji nalaze oko i nešto ispod niskih plovidbenih nivoa. Na Limu vodostaji će naredna 48 sata biti u većem porastu sa dostizanjem granice redovne odbrane od poplava.

Vreme danas

U Srbiji će danas u toku biti dana umereno do potpuno oblačno, mestimično s kišom i lokalnim pljuskovima, a na planinama sa snegom.

Vetar uglavnom slab i umeren, posle podne povremeno jak i severoistočni, a na istoku zemlje umeren i jak, povremeno sa olujnim udarima s juga.

Najniža temperatura od 3 do 8 stepeni Celzijusa, a najviša od 9 na severu do 16 stepeni Celzijusa na jugu Srbije.

U Beogradu pretežno oblačno, povremeno s kišom i lokalnim pljuskovima. Vetar slab i umeren, severoistočni. Najniža temperature oko 7, najviša oko 11 stepeni.

U Srbiji do 26. novembra pretežno oblačno sa čestom kišom.

U noći između nedelje i ponedeljka kiša će preći u sneg u brdsko-planinskim predelima na zapadu i jugozapadu, uz lokalno stvaranje snežnog pokrivača visine od 5 do 10 cm na većim visinama.

U utorak i sredu duvaće košava, sa jakim vetrom u oblasti Dinarskih planina, a od četvrtka do kraja perioda promenljivo oblačno sa sunčanim periodima i suvo.

BONUS VIDEO:Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar