Vučić na konferenciji o obnovljivoj energiji na ZB: Samo ZAJEDNIČKI možemo da obezbedimo budućnost

Važna konferencija u Beogradu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC/bs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvovao je danas na Regionalnoj konferenciji “Mogućnosti ulaganja u obnovljive izvore energije na Zapadnom Balkanu”, u Palati “Srbija”.

Na Regionalnoj konferenciji, koju organizuju ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu i Sarajevu, u saradnji sa Nordijskom poslovnom alijansom, Poslovnom asocijacijom Norveška-BiH i Norveškim partnerima za saradnju u oblasti energetike, učestvovali su i predsednik Vlade Albanije Edi Rama, predsednik Vlade Severne Makedonije Dimitar Kovačevski, predsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović i predsedavajući Veću ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija.

13.12 – Pitanja novinara

– Kad sam video pare što su nam Norvežani predložili, hvala im na tome, ali te pare moramo da nađemo. Idem u Norvešku da probamo da se dogovorimo – kazao je predsednik Vučić.

Blizu smo dogovora sa Severnom Makedonijom u vezi sa gasnom elektranom, istakao je predsednik.

– Spremni smo, neka ljudi što se toga tiču ne brinu. Ovde postoji velika želja, zavisimo jedni od drugih.

13.02 – Obraćanje Kovačevskog

– Želim da se zahvalim kolegama, ova konferencija je izuzetno važna za čitav region. Imamo priliku zajedno da predstavimo plan o obnovljivoj energiji Zapadnog Balkana. Želim da vas podsetim da je saradnja jedini način da se prevaziđe kriza.

12.58 – Obraćanje Abazovića

– Države Zapadnog Balkana, ali i cela Evropa pogođene su energetskom krizom. Najviše reči je bio o zelenoj energiji, Crna Gora ima taj disbalans između proleća i zime i letnjih meseci. Još od bivše Jugoslavije nismo gradili energetske objekte.

Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC/bs

12.55 – Obraćanje Tegeltije

– Naša ograničenja i problemi su što se radi o postrojenjima koja su davno izgrađena u BiH, ona traže nova ulaganja. Mi smo zajedno sa Srbijom pokrenuli ozbiljnu investiciju, izgradnju hidroelektrane Buk Bijela. Otvoreni smo za nova ulaganja, obnovljive izvore energije.

12.52 – Obraćanje Rame

– Izuzetna prilika i neophodno okupljanje u vreme kada bombe padaju u Ukrajini. Energetska kriza, inflacija zbog rata pogađaju celu Evropu. Bez ikakve sumnje, u ovim teškim vremenima, moramo da regionalizujemo naša tržišta, kad je reč o energetici, moramo da idemo izvan naših granica.

12.48 – Obraćanje Eriksona

– Zajednički izazov je da obezbedimo sigurnije izvore energije, moramo delovati odmah. Zaista sam srećan što vidim ovoliko različitih kompanija iz Norveške.

Erikson je čestitao Vučiću što se bavi, kako je naveo, temama budućnosti.

12.45 – Obraćanje predsednika na konferenciji za medije

– Da bismo mogli da opstanemo, imamo dovoljno gasa, nafte, struje, za funkcionisanje naših domaćinstava. Ovo će biti novi razlog rasta, to je jedna prilika, naši zaključci su da idemo na formiranje regionalnog tržišta, da pomažemo jedni drugima. Samo zajednički možemo da obezbednimo budućnost.

10.34 – Erikson: Vučić će posetiti Norvešku za dve nedelje

Prisutnima se obratio i specijalni izaslanik premijera Kraljevine Norveške za energetiku Andreas Eriksen.

– Radujemo se što će predsednik Vučić posetiti Norvešku za dve nedelje – kazao je Eriksen.

Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC/bs

Ističe da Vlada Norveške ima velike planove.

10.24 – Obraćanje Vučića

– Moraćemo mnogo reformi da sprovodimo, da promenimo navike i da radimo na drugačiji način. Zbog toga smo počeli da molimo Norvežane i Britance, norveški prijatelji su bili od velike pomoći. Oni su postavili prioritete kada ej reč o tome šta treba da uradimo. Nema lakih i jednostavnih odluka, ali moramo to da uradimo. Najvažnije pitanje za sve nas u regionu je da postignemo napredak u okviru energetskog sektora.

Predsednik je istakao da nijedan sektor ne može da se uporedi sa energetikom.

– Znamo da moramo bolje da povežemo naše sisteme, ovo je prilika za strane investitore, ali i sve nas da povećamo BDP.

Vučić je podvukao da su svi investitori dobrodošli.

– Trebalo bi da proširimo ove ideje na sve u regionu. Preživećemo ovu zimu, ali niko ne zna šta će da bude sledeće zime. Dosta toga ćemo da pretrpimo, naredna zima će biti dosta teža i okrutnija.

– Hvala vam što ste došli u Beograd, verujem da ćemo uspeti da pronađemo rešenja za bolju budućnost – kazao je predsednik.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

BONUS VIDEO:Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar