Velika PETORKA: Vitamini i minerali koji su vam neophodni da biste se zaštitili od bolesti tokom zime

Manjak ovih vitamina slabi imunitet

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Čak i da nema pandemije, jesen i zima bi i dalje bili periodi kada smo najizloženiji prehladama i virusima.

A sa koronom, značaj balansirane ishrane sa dovoljnom količinom minerala i vitamina, je sve veći.

Jesen je vreme kada smo podložniji bolestima, sposobnost tela da se odbrani od virusa i bakterija opada, bez obzira na to što smo na leto jeli dosta voće i povrća. Kao rezultat, javljaju se česte tegobe, hronični umor, prehlade i druge bolesti.

Prema rečima dijetetičarke Ane Timofejeve, za to je kriv nedostatak određenih hranljivih materija.

– Zbog nedostatka samo pet osnovnih nutrijenata mogu da se jave određeni zdravstveni problemi, od lakših tegoba do pogoršanja hroničnih bolesti – objasnila je ona.

Foto: Shutterstock

Koje vitamine i minerale treba pojačano da unosite u jesen i zimu?

1. Vitamin C

Nedostatak ovog vitamina se manifestuje opštom slabošću, umorom, čestim prehladama i pojačanim krvarenjem desni. Problem ćete rešiti ako povećate unos agruma, jabuka i paprika.

2. Vitamin D

Simptomi nedostatka su: poremećaj sna, nedostatak snage tokom dana, češća pojava karijesa na zubima, kao i prekomerno znojenje. Važno je da shvatite da je nivo hormona od 60-80 ng/ml dovoljan da bi ljudsko telo normalno funkcionisalo. Ako je vaš rezultat ispod 60, onda morate da “delate”. Preporuka je da uzimate suplemente vitamina D, a u kojoj količini otkrio je srpski imunolog Borislav Kamenov.

3. Cink

Prisustvo cinka u telu je neophodno za enzim uključen u razmenu gasova, kao i za formiranje hemoglobina. Ako imate nedostatak ove supstance, konsultujte se sa lekarom koji suplementi su najbolja alternativa. Ali, budite strpljivi, da bi se nadomestio nedostatak ove materije u telu potrebno je da prođe vreme.

Foto: H + S Images / ImageSource / Profimedia

4. Bakar

Bakar je neophodan za pravilno funkcionisanje štitne žlezde. Dnevna norma je 3 mg. Da nadomestite deficit pomoći će vam sledeće namirnice: kikiriki, leblebije, heljda, bosiljak i beli luk. One su lideri po sadržaju bakra.

5. Gvožđe

Nedostatak gvožđa se manifestuje pojavom anemije, a čiji su simptomi bleda koža, gubitak kose, lomljivi nokti, usne koje su praktično bezbojne i ekstreman umor tokom celog dana. Važno je da znate da samo lekar treba da odabere koji preparat gvožđa možete da uzimate. Pored suplemenata, pomoći će i ako pijete sok od nara, jedete govedinu i džigericu.

BONUS VIDEO:

 Izvor: Objektiv.rs, Mondo

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar