Iskusne domaćice otkrile trik za kiseljenje kupusa: Da vam ne bi propao, dodajte OVO u njega

Isprobajte recept star decenijama

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/ Youtube/ Jelena Jela Petrovic

Pravo je vreme za kiseljenje kupusa, a kako bi sve ispalo kako treba, morate da poštujete određena pravila.

Osim temperature i prostora gde ćete držati bure sa kupusom, postoje još neki trikovi iskusnih domaćica kako da na kraju dobijete najbolje ukiseljen kupus.

Isprobajte ovaj recept:

Na 30 kg kupusa stavlja se kilogram soli. Skinu se prvi listovi, na korenu se nožem zareže krstić i glavice se redaju u bure. S obzirom da su okrugle i da ih je nemoguće lepo složiti, nekoliko glavica kupusa treba preseći na četvrtine i polovine i njih ugurati između celih glavica kako bi sve glavice čvrsto stajale.

Zatim se naliva voda u bure, tako da bude dva prsta iznad glavica na vrhu, pa se odozgo stavi drveni ili plastični pritiskač.

Preko pritiskača ljudi obično stavljaju kamen ili veću teglu napunjenu vodom, i to je u redu kada je bure puno do vrha. Ali, ako vam je ostalo prostora, rizikujete da se kupus brže pokvari, zbog dotoka vazduha. U ovom slučaju najbolje je napuniti veću najlon kesu vodom i staviti je preko kupusa.

Foto: Printscreen/ Youtube/ Jelena Jela Petrovic

Bez pretakanja rasola

Da ne biste morali da pretačete rasol, predlažemo sledeći trik – preko pritiskača ili kese s vodom raširite gušću pamučnu krpu, pa na nju stavite još soli. Tako će se so polako otapati i padati do dna bureta.

Temperatura je važna

Dok se ne ukiseli (oko mesec dana), kupus mora da stoji na sobnoj temperaturi. Ne sme da bude mnogo hladno. Na hladnije mesto kupus treba premestiti kasnije, gde temperatura ne bi trebalo da prelazi 5 stepeni (podrum, garaža…)

Kontrolišite količinu vode

Tokom mesec dana kiseljenja povremeno treba kontrolisati količinu vode u buretu, naročito prvih dana. Kupus ne sme da bude van vode, pa je dolivajte po potrebi. Ako koristite kamen ili teglu, obavezno ih ispirajte bar svaki drugi dan.

BONUS VIDEO:

Izvor: Objektiv.rs, Espreso

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar