Uvek treba da ih imate u frižideru: Ova DVA napitka su pravi spas kod VISOKOG krvnog pritiska

Pomoći će vam već posle nekoliko minuta

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Visok krvni pritisak obično nastaje kao posledica neadekvatnog načina života, nezdrave ishrane i navika.

Može da bude izuzetno opasan ako se ne leči jer može da dovede do oštećenja srčanog mišića, te je bitno da na vreme započnete terapiju, ali i vodite računa o tome šta jedete.

Lečenje krvnog pritiska uglavnom uključuje kombinaciju lekove koji se koriste za spuštanje ili proširenje krvnih sudova, zajedno sa ishranom i promenama u načinu života. Dva napitka su veoma korisna kod snižavanja visokog krvnog pritiska, te bi osobama koje pate od ovog stanja bilo kod koristi da ih uvek imaju pri ruci.

Sok od cvekle

Ne samo da ovo šareno, niskokalorično povrće sadrži mnoštvo vitamina, minerala i biljnih jedinjenja koji unapređuju zdravlje, već takođe mogu pomoći u snižavanju krvnog pritiska. Nasumična pilot studija iz 2016. godine otkrila je da sok od sirove i kuvane cvekle poboljšava krvni pritisak. Ali sirovi sok od cvekle imao je veći uticaj na krvni pritisak.

Foto: Shutterstock

Sok od paradajza

Sve veći dokazi sugerišu da ispijanje jedne čaše soka od paradajza dnevno može unaprediti zdravlje srca. U studiji iz 2019. godine, japanski istraživači su procenili efekte ispijanja u proseku jedne šolje soka od paradajza dnevno među učesnicima sa faktorima rizika od srčanih oboljenja.

Zaključili su da sok od paradajza poboljšava i sistolni i dijastolni krvni pritisak, kao i LDL holesterol. Druge nedavne studije su izvestile o sličnim rezultatima među ljudima sa hipertenzijom prvog stadijuma i trudnicama. Da biste izbegli nepotreban natrijum, koji može imati suprotan efekat na vaš krvni pritisak, obavezno kupite neslani sok od paradajza. Takođe, izbegavajte one sa dodatkom šećera.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, najžena.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar