Da, stvarno postoje velike razlike: Koji sladoled se najbrže topi na vrućini?

Postoje sladoledi koji će se brzo istopiti i na temperaturama nižim od 20 stepeni Celzijusa

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Nema ništa gore nego da kupite sladoled, i on počne da se topi na pola puta do kuće.

Situacija. naravno, postaje sve gora što je veća vrućina napolju.

Međutim, nisu svi sladoledi isti, i neki od njih sasvim solidno “podnose” toplotu.

Ovim se bavila studija nastavnika fizike sa Univerziteta Notingem Trent u Velikoj Britaniji, Edvarda Bridžisa.

On je testirao deset vrsta sladoleda da vidi koja se najsporije topi. Naučnik je reprodukovao letnju temperaturu u svojoj laboratoriji, nakon čega je izmerio konzistenciju, oblik, veličinu i brzinu topljenja sladoleda.

Ispostavilo se da sladoled od čokolade najduže zadržava svoj oblik: zaštićen je tvrdom glazurom, a koja ima višu tačku topljenja od mekog punjenja. Ovaj sladoled može da izdrži temperature iznad 30 stepeni Celzijusa

Foto: Shutterstock

Sladoled u kornetu takođe se dobro “drži” – istopiće se na temperaturi od 28 stepeni za otprilike 40 minuta. Najbrže se tope oni u obliku valjka i od voća (obično na bazi vode), oni čak jedva “opstaju” na temperaturi od 17 stepeni Celzijusa

– Da bi sladoled što duže ostao u optimalnom stanju, nije važna samo temperatura, već i vremenski faktori kao što su vetar i vlaga. Oblik i veličina deserta takođe su važni: što je veći odnos površine i zapremine, brže se toplota iz okoline i ljudskih ruku prenosi na sladoled, što dovodi do njegovog topljenja – rekao je Edvard Bridžis.

BONUS VIDEO:

 



Izvor: Objektiv.rs, Mondo

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar