Vuletiće juri ceo Brazil: Udovica nasela na bizarnu šemu sa VIDOVNJAKOM, ojadili je za STOTINE miliona

Uhapšene su još četiri osobe, a dvoje osumnjičenih je u bekstvu posle spektakularne prevare

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Youtube/Printscreen

Brazilka Sabina Kol Bogici (48) uhapšena je u sredu pod optužbom da je učestvovala u prevari svoje 82-godišnje majke Ženeviv, udovice kolekcionara Žana Bogicija, kojoj su ukradeni novac, umetnine i nakit u vrednosti 142.42 miliona dolara.

Njeno hapšenje razotkrilo je mrežu prevaranata u kojoj su bili i lažni vidovnjaci, a ukrali su umetnička dela nekih od najpoznatijih brazilskih slikara.

Uhapšene su još četiri osobe, a dvoje osumnjičenih je u bekstvu – Dijana Rosa Aparesida Stanesko Vuletić i Slavko Vuletić.

Bizarna priča o vidovnjaku i ukletim umetninama

Prevarantska akcija počela je 2020. godine kada je ćerka žrtve unajmila takozvanog vidovnjaka sa zadatkom da priđe njenoj majci. “Vidovnjak” je pristupio udovici dok je izlazila iz banke i prorekao joj skoru smrt ćerke.

Žrtva je potom odvedena kod još nekoliko vidovnjaka, za koje policija kaže da su koristili lične podatke koje je davala njena ćerka. Gatare i afro-brazilske sveštenice dalje su obmanjivale izbezumljenu majku, a onda su joj prevaranti ponudili “duhovno lečenje” za pozamašnu svotu novca.

U mesecima koji su usledili policija tvrdi da su osumnjičeni fizički pretili Ženeviv, kao i da ju je ćerka mesecima prisilno držala zatvorenu u kući.

Sabina i saučesnik koji se predstavljao kao vidovnjak “počeli su da uzimaju umetnine iz (majčine) kuće, tvrdeći da su slike proklete nekom negativnom energijom za koju se treba moliti”, rekao je policijski službenik Rio de Žaneira Žilberto Ribeiro. Nakon gotovo godinu dana maltretiranja žrtva je odlučila da ode u policiju.

Ukradene slike vredne stotine miliona dolara

Policija kaže da je ukradeno 16 slika, uključujući dela poznatih brazilskih umetnika kao što su Sisero Dijaz, Rubens Geršman i Alberto da Veiga Ginjar.

Tri dela kultne modernističke slikarke Tarsile do Amaral, “O Sonjo”, “Sol Poente” i “Pont Neuf”, takođe su ukradena, a policija ih je zajedno procenila na 700 miliona reala (137.69 miliona dolara).

Jedno od najvrednijih ukradenih dela bila je slika “Sol Poente” (Zalazeće sunce) iz 1929. godine. Pronađena je skrivena ispod kreveta tokom policijske racije u Rio de Žaneiru u jednom od domova vidovnjakinja. U toj je raciji pronađeno još deset slika. Vlasti su takođe pronašle tri slike u Sao Paulu. Dve su prodate muzeju u Buenos Ajresu, ali još nisu pronađene.

Policija kaže da je sedam osoba osumnjičeno za umešanost u višegodišnju kriminalnu akciju, a terete se za proneveru, pljačku, iznudu, lažno zatvaranje i zločinačko udruživanje.

BONUS VIDEO:Izvor: Objektiv.rs, Index.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar