Naš način života u velikoj meri utiče na otpornost organizma da odoleva različitim virusnim infekcijama, kao i stanjima umora. Bioritam, da li dovoljno spavamo, kao i šta jedemo su, samo neki od faktora koji utiču.
Namirnice, kao i čajevi i biljke imaju lekovito dejstvo, a kontinuiranom upotrebom mogu da doprinesu poboljšanju imunog sistema.
Beli luk, koji je najpoznatiji prirodni “antibiotik”, kao i đumbir, koji je sve zastupljeniji u ishrani, neke su od njih.
Evo evo koje sve namirnice treba da se nađu na vašoj listi pod obavezno, čajeva i začina koji jačaju imunitet i otpornost organizma.
Beli luk
Osim što se smatra da je najdelotvorniji prirodni antibiotik, i u tom smislu je odlična preventiva od različitih oboljenja i sjajan način da ojačamo imunitet, beli luk utiče i na regulaciju krvnog pritiska, a takođe je i snažan antioksidans.
Savet je da ga redovno konzumirate kao svakodnevni dodatak ishrani.
Ruzmarin
Osim što lepo miriše, ruzmarin ima i lekovita svojstva. Upravo je njegova mirisna aroma ta za koju je dokazano da pozitivno utiče na mozak, pospešuje pamćenje i koncentraciju. Najbolje je da ga konzumirate kao kuhinjski začin. Za relaksaciju možete da koristite i aromatična ulja od ruzmarina.
Đumbir
Sve se više priča o blagodetima ove korenske biljke. Na prvom mestu se preporučuje za osnaživanje imuniteta, ali ono što takođe treba napomenuti jeste da znatno poboljšava rad probavnog sistema i utiče na zdravlje creva, što je jedan od vitalnih sistema u organizmu. Pomaže u slučaju prehlada, a treba ga konzumirati i kao lek protiv različitih upalnih procesa u organizmu.
Peršun pomaže u snižavanju krvnog pritiska, a takođe je veoma zdrav i za našu koštanu strukturu, s obzirom na to da obiluje vitaminom K. Možete ga dodavati jelima poput čorbi, ali isto tako i detox napicima i smutijima.
Cimet
Cimet ima izrazito antiupalno dejstvo, i veoma može da pospeši borbu našeg organizma proti različitih infekcija. Preporučuje se i onima koji imaju problem sa povišenim krvnim pritiskom.
Vlašac
Možda niste znali, ali ova začinska biljka ima pozitivan uticaj na san, s obzirom na to da sadrži holin u sebi. Obiluje i folnom kiselinom, ali i podstiče produkciju seratonina, hormona sreće. Stoga i te kako treba da ga koristite kao dodatak jelima.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije – Objektiv.rs
POKIDAJTE OVAJ MAKE UP TUTORIJAL: Pretvorite se u Anđelinu Džoli (VIDEO)
Komentari (0)