PRVO letovanje sa bebom: Devet stvari koje morate da znate ako planirate da PUTUJETE s novorođenčetom

Budite spremni na nepredviđene situacije

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Ako ste se porodili pre nekoliko meseci i imate malu bebu, sigurno će vam prijati odmor kako biste se oporavili od porođaja.

Mnogi pedijatri preporučuju odlazak na more s malom bebom jer je poznato da je morska klima i te kako dobra za imunitet novorođenčeta.

Međutim, na put ne možete da idete tek tako, već je bitno da se dobro informišete i budete spremni i na nepredviđene situacije.

Kada je bezbedno bebu voditi na letovanje?

Prvih par meseci po rođenju je prilično stresan period za roditelje i potrebno je određeno vreme za prilagođavanje na nov dnevni ritam. Takođe, zbog imunizacija u prvih par meseci i mogućih reakcija na vakcine, savet je da beba navrši makar 3 meseca pre odlaska na prvo putovanje.

Iako mnogi roditelji zaziru od pomisli na temperaturu ili bolesti u inostranstvu, odlazak na more sa bebom od nekoliko meseci ima brojne prednosti – jedna od njih je što ćete imati duže periode opuštanja dok beba spava. Sa detetom koje je tek prohodalo, ovi momenti će biti ređi i kraći.

Onog trenutka kada počnete razmišljate o letovanju, bez obzira koliko meseci vaša beba da ima,  znači da ste vi i vaša beba za njega i spremni. Dakle, roditelji najbolje poznaju sebe i svoje mališane i mogu da pocene da li su spremni za upuštanje u avanturu prvog zajedničkog letovanja.

Koji letnji mesec je najbolji za letovanje s bebom?

Koju god destinaciju da izaberete, more, planinu, selo ili banju, ako ste u prilici za letovanje odaberite početak ili kraj leta. Tada su temperature niže, pa ćete moći više vremena da provedete sa bebom napolju, uživajući u prirodi.

Foto: Shutterstock

Velike vrućine ne pogoduju nikome, a naročito ne bebama koje postaju izuzetno razdražljive. Pored toga, veći su rizici od sunčanice, kao i reakcija na sunce, s obzirom da je bebina koža izuzetno osteljiva.

Gde da letujete sa bebom?

Ukoliko putujete sa bebom od nekoliko meseci, savet je da birate bliže destinacije kako put ne bi previše dugo trajao. Ovako mala beba je još uvek u fazi prilagođavanja, pa na ovaj način beba neće značajno menjati klimatske uslove.

Za male bebe, možda je bolje odabrati seoska mesta ili planine sa umerenom nadmorskom visinom, radije nego more. Ukoliko idete na more, birajte mesta koja u blizini imaju dom zdravlja, pedijatre i prodavnice.

Raspitajte se među prijateljima ili se informišite na druge načine o mestima koja su najbolja za putovanja sa bebama.

Kakav smeštaj da rezervišete?

Najvažnije na šta bi trebalo da obratite pažnju kada birate smeštaj, jesu higijenski uslovi. Poštujte potrebe svog deteteta i izaberite smeštaj koji će najbolje odgovoriti njegovim stečenim navikama.

Mnogi hoteli nude opciju ubacivanja rasklopivog kreveca, te obavezno iskoristite tu pogodnost. Ako vaša beba kod kuće spava sa vama u krevetu, proverite pre rezervacije da li je veličina, odnosno širina kreveta odgovarajuća.

Ukoliko putujete na more, izaberite smeštaj koji se nalazi blizu plaže. Tako ćete biti u prilici da se bolje organizujete u odnosu na bebin ritam hranjenja i spavanja.

Foto: Shutterstock

Daleke destinacije – da ili ne?

Imajte na umu ovo:

1. Daleke i egzotične destinacije podrazumevaju putovanje avionom. Većina avio kompanija za bebe do dve godine ne naplaćuje posebnu kartu. One se voze u krilu svojih roditelja. Dobra ideja je da bebu smestite u maramu za nošenje, vaše naručje će bebu najbolje smiriti, a vama će ruke biti slobodne.
2. Ukoliko možete, izaberite vreme puta koj se poklapa sa vremenom u kome bi vaša beba spavala.
3. Ako vaša beba koristi određenu adaptiranu formulu mleka, ponesite sa sobom dovoljne količine za ceo period. Nemojte se oslanjati na to da ćete naći isti proizvod na dalekoj destinaciji.
4. Pripremite slojevite kombinacije za svoju bebu. Tokom putovanja se menjaju temperaturni uslovi.
5. Uz obavezno zdravstveno osiguranje, raspitajte se unapred o ambulantama blizu vašeg smeštaja za slučaj potrebe da dete vodite na pregled.
6. Raspitajte se o pravilima aerodroma i avio kompanija kojima putujete u vezi sa ručnim prtljagom. Bilo bi idealno da možete kao ručni prtljag poneti svoja kolica. Ova kolica moraju imati određenu težinu i dimenzije, pa nabavite ili pozajmite kompaktna i lagana kolica koja se mogu smestiti u pregradu aviona za ručni prtljag.

Foto: Shutterstock

Prva pomoć

Gde god da putujete, sa sobom nosite osnovnu priručnu apoteku. U njoj bi trebalo da se nalazi lek za spuštanje temperature, antihistaminik za decu koja imaju alergije, komplet za prvu pomoć, kapi za nos, kapi za oči, probiotik za decu, toplomer, kao i obaveznu terapiju ako je beba ima.

Letnji ritam dana

Na letovanju ste, opustite se. Beba na plaži može da odspava i na peškiru ispod suncobrana kada je vreme spavanja. Vi iskoristite trenutke mira da se i sami opustite. Kada je najjače sunce i UV zračenje, vratite se u svoj smeštaj.

Prošetajte uveče sa bebom u kolicima. Ostanite duže u restoranu. Vaše dete može da spava i u kolicima, posle ćete ga prebaciti u krevet.

Kako da se pripremite za letovanje sa bebom?

Ako ste odlučili da na put idete svojim autom, verovatno će vam biti lakše. Moći ćete da stanete i predahnete kada se beba unervozi i da sami odlučite koliko će ta pauza trajati.

Obavezno ponesite bebine igračke. Slikovnice izbegavajte tokom samog putovanja, jer detetu može pripasti muka ukoliko duže gleda u njih.

Neka vam pri ruci bude presvlaka, pelene i sveža voda.

Naoružajte se strpljenjem. Probajte da se ne uzrujavate preterano ako vaša beba bude plakala. Za nju je putovanje nov doživljaj. Sigurno je da ćete bebu lakše smiriti ako ste i sami smireni i odmorni. Birajte vreme putovanja u kome bi beba svakako spavala bar neko vreme. Uz malo sreće, vožnja u autu će vašu bebu držati uspavanom najveći deo puta.

Foto: Shutterstock

Šta ako… ?

Budite spremni za nepredviđene situacije. Veoma lako može da se desi da baš na letovanju vaša beba prvi put dobije temperaturu, da je ujede pčela ili da je opeče meduza. Možda će dobiti alergijsku reakciju na sunce ili neku novu hranu.

I dok je kod kuće rešavanje takve situacije relativno jednostavno, jer vam je raspored dežurnih klinika na vratima frižidera, sada morate biti unapred spremni. Dakle, ako putujete u inostranstvo obavezno uplatite međunarodno zdravstveno osiguranje, kako bi obezbedili medicinsku pomoć, a odmah po dolasku u mesto se raspitajte gde se doktorska ordinacija nalazi.

1. Ako vaše dete dobije temperaturu dok ste na letovanju nemojte se uspaničiti. Temperatura se može javiti usled neke infekcije, pregrevanja na plaži, nicanja zubića… U ovoj situaciji raskomotite svoje dete i rashladite tuširanjem, dajte mu vode, a zatim potražite doktorsku pomoć.

2. Ujedi insekata su uobičajena pojava tokom letnjih meseci. Iako pčele, ose i stršljeni uglavnom ubodu žaokom samo u slučaju samoodbrane imajte na umu da se i to može dogoditi. Postarajte se da dete ne češa ujedeno mesto. Operite ga vodom i sapunom, pa stavite hladnu oblogu. Ako se bol pojačava i otok raste odvedite dete lekaru, jer se može desiti da dođe do alergijske reakcije koja može uzrokovati gušenje.

3. Dug boravak na plaži po veoma toplom danu može izazvati sunčanicu. Ako je vaše dete vruće, zajapureno, pospano, razdražljivo, možete posumnjati na sunčanicu. Nju uglavnom prati povišena temperatura, mučnina i povraćanje. Sklonite svoje dete sa sunca, dajte mu tečnost, istuširajte ga mlakom vodom. Ako procenite da je potrebno posetite lekara.

BONUS VIDEO:Izvor: Objektiv.rs, bebo.club

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar