Deluju bezazleno, a mogu da budu opasni: Ako imate neki od ovih simptoma, obavezno proverite krvnu sliku

Višak kalcijuma može da izazove ozbiljne zdravstvene probleme

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Ponekad je najvažnije naučiti kako da prepoznate signale koje vam telo šalje.

Lako je to reći, ali mnogo teže sprovesti u praksi.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Naročito, ako su simptomi uobičajeni i mogu da se povežu sa nizom različitih oboljenja.

Jedno od takvih stanja je hiperkalcemija koja nastaje usled povišenog nivoa kalcijuma u krvi. Mada deluje bezazleno, može i te kako da stvori ozbiljne zdravstvene komplikacije.

Kalcijum je od vitalnog značaja za pravilno funkcionisanje našeg tela jer pomaže i reguliše snagu kostiju, mišića, funkcije mozga i nerava. Hiperkalcemija je stanje koje se manifestuje povišenim (iznad normalnog nivoa) količinama kalcijuma u krvi.

Neki uzroci ovog stanja uključuju prekomernu aktivnost paratiroidnih žlezda, dehidraciju, otkazivanje bubrega, nasledne faktore, lekove i rak.

Simptomi hiperkalcemije

Postoji nekoliko simptoma po kojima možete da prepoznate da van se telo bori sa hiperkalcemijom i n akoje treba posebno da obratite pažnju.

Foto: Shutterstock

1. Žeđ

Da li često posežete za flašom vode? Ako je ovo istina, onda povećana žeđ može da bude znak hiperkalcemije i ni slučajno ne smete da ga zanemarite. Preporuka je da uradite test krvi i obratite se lekaru.

2. Slabija funkcija mozga

Višak kalcijuma u telu može da utiče na funkciju mozga. Simptomi koji se javljaju su pojačana zbunjenost, dezorijentisanost, loša koncetracija…

3. Učestalo mokrenje

Povećena količina kalcijum au krvi može da utiče na bubrege, a jedan od simptom akoji se u tom slučaju javlja jeste povećan nagon za mokrenjem.

Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

4. Bol u kostima i mišićima

Kalcijum igra važnu ulogu u regulisanju zdravlja kostiju i mišića. Ako je nivo ovog minerala u krvi izvan opsega optimalnog, mogu da se jave slabost slabost i bolovi u kostima i mišićima.

5. Promene u raspoloženju i ponašanju

Povišeni nivoi kalcijuma u telu takođe mogu da utiču na mentalno zdravlje i pogoršaju ga. Posledica ovog “lošeg” osećaja jeste da osoba ima česte promene u raspoloženju i ponašanju.

BONUS VIDEO:

 



Izvor: Objektiv.rs, Mondo

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar