VITAMIN D JE KRUCIJALAN ZA ZDRAVLJE

Nedostatak vitamina D – simptomi i lečenje

Kako da nadoknadite vitamin D tokom jesenjih i zimskih dana.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay.com

Jedan od najbitnijih faktora za zdravlje svakog čoveka jeste vitamin D. Nedostatak vitamina D ima veoma negativne posledice po zdravlje. Nažalost, ovo je jedan od vitamina koji je mnogima u manjku.

Primarno se unosi iz Sunca, kada koža upija UVB zrake. Može se uneti i putem hrane, ali u značajno manjim količinama. Zato se mnogima preporučuje suplementacija u vidu terapije ovog nedostatka.

U narednim redovima ćemo se baviti simptomima koji ukazuju na manjak vitamina D. Navešćemo gde se sve može naći u ishrani; otkrićemo koliko vam je sunčanja dnevno potrebno za nadoknadu, objasnićemo kako se ovaj vitamin pravilno suplementira.

Nedostatak vitamina D – simptomi

Vitamin D je potpuno besplatan jer ga telo stvara u dodiru sa sunčevom svetlosti, ali tokom zime skoro kod svakog čoveka je u deficitu. Dolazi nam zima, period kada je najteže dobiti vitamin D od Sunca i kada se u najvećoj meri preporučuje suplementacija.

Manjak vitamina D se da prilično lako primetiti po različitim simptomima. Ukoliko veći deo dana provodite u zatvorenim prostorijama, na poslu ili kod kuće, ako od jednog do drugog mesta idete prevozom, a ne pešice, gotovo je izvesno da imate manjak i da vam je neophodna suplementacija.

Nedostatak vitamina D
Ishrana bogata vitaminom D; Foto/Pixabay.com

Prema istraživanjima, 95% onih koji su imali srčane udare su imali manjak vitamina D. U početku, kada je niži nivo deficijencije nije lako prepoznati koji su tačno simptomi. No, vremenom, oni postaju sve vidljiviji i iprimetniji. Ovo su simptomi koji ukazuju na nedostatak vitamina D u krvi.

Najpoznatiji simptom jeste rahitis kod dece. Bio je toliko čest tokom industrijske revolucije, da je u tom periodu bila skoro pa normalna dečija bolest.

Dalje, kada je u pitanju nedostatak vitamina D simptomi se manifestuju putem drugih teških bolesti. Neke od njih su: rak, dijabetes, osteoporoza.

Što smo stariji to je apsorpcija ovog vitamina sporija i stariji ljudi su često u deficitu. Organizam vadi rezerve vitamina D iz kostiju, čime one postaju oslabljene i tako mnogo lakše dolazi do preloma.

Ukoliko vam je ovaj bitan vitamin u deficitu postoji dobra mogućnost od razvijanja autoimunih bolesti: demencije, Alchajmerove bolesti, Parkinsonove bolesti…

Manjak vitamina D bitno utiče na mentalne aktivnosti. Imaćete slabiju koncentraciju, konstatno ćete se osećati umorno koliko god spavali, spavaćete duže, bićete generalno neraspoloženi, naročito u zimskom periodu. Spisku se pridodaju bledilo, lenjost, nemotivisanost, pojačan apetit, opadanje kose i nemogućnost obavljanja običnih poslova.

Testiranje nivoa ovog vitamina je, stoga, veoma bitno za dijagnostikovanje depresije. Ova mentalna bolest je bitno povezana sa vitaminom D.

Nedostatak vitamina D
Suplementacija vitamina D; Foto: pixabay.com

Gde ima vitamina D u ishrani?

Ishranom koja je bogata vitaminom D ćete moći da poboljšate vaše stanje, ali ne značajno. Odnosno, ako se ne izlažete dovoljno suncu, nećete moći samo iz ishrane da dobijete dovoljno ovog vitamina. Ipak, terapija suplementacijom zajedno sa ishranom će zasigurno poboljšati rezultate.

Najpre, vitamin D se deli na vitamin D2 i vitamin D3. Vitamin D2 je biljnog porekla. Nažalost, apsorpcija iz biljaka je mnogo manja, u odnosu na apsorpciju životinjskih izvora. U biljkama ovaj vitamin se nalazi u šampinjonima, ceđenoj narandži, ovsenim i kukuruznim pahuljicama.

D3 je onaj vitamin koji mi samostalno proizvodimo uz pomoć sunčeve svetlosti putem površine kože. To je vitamin koji se nalazi u životinjskim i mlečnim proizvodima i zato se mnogo bolje apsorbuje.

Namirnice bogate vitaminom D su sledeće: losos, ulje jetre bakalara, tunjevina, skuša, žumance, punomasno mleko, punomasni jogurt i koziji sir.

Terapija za nedostatak vitamina D

Postoje dve vrste terapije kada je u pitanju nedostatak vitamina D. Jedna je sasvim besplatna i svima nam dostupna. U pitanju je sunčeva svetlost, a druga je putem suplementacije. Ukoliko imate ozbiljnu dificijenciju biće vam potrebna oba, da bi se za nekoliko meseci nadoknadile rezerve.

Da li imate manjak vitamina D možete proveriti u laboratorijama analizama krvi. Ovaj vitamin je veoma bitan za apsorpciju minerala iz naših creva, kao što su kalcijum i magnezijum. Zato, ukoliko imate manjak ovih minerala, mogući uzrok jeste upravo dificijencija vitamina D.

Deficitom se smatra sve što je niže od 20 ng/ml u krvi, insuficijencija je između 21 i 29 ng/ml, suficit je za sve vrednosti manje od 30 ng/ml. Najidealnije je da rezultati pokazuju vrednosti između 40 i 60 ng/ml. Ipak, deficit je toliko čest, da obično predstavlja oko polovine testiranih.

Kako sunčanjem nadoknaditi vitamin D?

U jesenjem i zimskom periodu koji nam sledi je gotovo nemoguće na prirodan način dobiti ovaj vitamin. Zato je nedostatak vitamina D najčešći najviše u zimskim mesecima, a deficit obično kreće od novembra, pa traje sve do aprila.

Devojka se sunča na plaži
Sunčanje za nadoknadu vitamina D; Foto: pexels.com

Dakle, leto je idealno vreme da na prirodan način napunite rezerve ovog vitamina. Ipak, ni to nije tako jednostavno kao što se čini. Tokom leta, da bismo smanjili rizik od raka kože obično mažemo kreme koje sprečavaju apsorpciju UVB sunčevih zraka. Time se ujedno sprečava i nastanak vitamina D.

Sa druge strane, opasno je sunčati se bez ikakve zaštite. Koje je onda rešenje? Najbolje je da se sunčate svakog dana nekoliko minuta bez kreme, date telu vremena da apsorbuje što više UVB zraka, a potom namažete kremu.

Koliko vam sunca treba zavisi od različitih faktora. Najpre od jačine sunca, ono nije jednako jako u severnim delovima planete kao na Ekvatoru. Druga bitna stvar je koliko ste pokriveni odećom. A treća koliko je taman vaš ten.

U našoj zemlji leta su topla, te se ne morate brinuti hoćete li dobiti dovoljno ovog vitamina. No, da bi koža upila što više sunčevih zraka potrebno je da je što više otkrijete. Najmanje ćete apsorbovati ako vam je otkriveno samo lice, a najviše ako se sunčate u kupaćem kostimu.

Takođe, treba obratiti pažnju i na ten kod nedostatka vitamina D. Što ste tamniji to će vam biti potrebno više izlaganja suncu da biste apsorbovali što više UVB zraka. Ukoliko ste bledi, dovoljno vam je i 7 minuta dnevno u kupaćem po jakom suncu da napunite rezerve. Nemojte ići preko toga, jer ćete onda izgoreti.

Nedostatak vitamina D
Riblje ulje Foto/Pixabay.com

Nedostatak vitamina D – suplementacija

Ako imate nedostatak vitamina D, a u zimskim mesecima je gotovo izvesno da ga imate, najbolje je da uzimate suplemente. Ovaj vitamin je najbolje piti ujutro i to odmah nakon obroka, jer se tad najviše apsorbuje.

Generalno se ne preporučuje da vitaminske suplemente uzimate uveče, pre spavanja. Vitamini povećavaju nivo energije, te može doći do nesanice, a pored toga apsorbovaćete mnogo manje.

Odraslima se preporučuju Vigantol kapi. Postavlja se pitanje koliko vam je kapi dovoljno na dnevnoj bazi. Odgovor na to pitanje zavisi od vašeg lekara, jer će po vašim rezultatima biti upućen u količinu nedostatka.

Doziranje suplemenata

Okvirno gledano i da nemate veliki deficit potrebno vam je od 1000 do 2000 internacionalnih jedinica. Jedna kap Vigantol kapi sadrži 500 internacionalnih jedinica, pa prema tome merite.

Dalje, neophodno je napomenuti da je mnogo bolje da kupujete vitamin D3, nego D2. Već smo spomenuli da se D3 koji se nalazi u životinjskim proizvodima mnogo bolje apsorbuje od D2. Biće vam potrebno da unesete mnogo veću količinu D2 suplementa za isti rezultat.

Ukoliko imate veći manjak, može vam biti potrebno između 2000 i 6000 internacionalnih jedinica. A kod gojaznih osoba još više od toga, jer usled gojaznosti apsorpcija vitamina D je kod njih oko 4 puta manja, nego kod osoba sa zdravom težinom. Prema pravilu, skoro sve gojazne osobe imaju manjak ovog vitamina zbog otežane apsorpcije.

Kad su u pitanju Vigantol kapi, cena je niska, ali se relativno brzo potroše. Koštaju oko 250 dinara po bočici od 10ml. Mogu se kupiti u svakoj apoteci, a možete ih čak i dobiti na recept i time platiti mnogo manje.

AD kapi za bebe su neizbežne u ishrani svakog novorođančeta. Ovaj suplement predstavlja kombinaciju vitamina A i vitamina D, koji su neophodni za pravilan razvoj. Cena jedne bočice od 10ml je do 250 dinara u zavisnosti od proizvođača.

Što se tiče odraslih, imate veliki izbor D3 vitamina, pa je time nedostatak vitamina D lako nadoknadiv. Posavetujte se sa svojim lekarom koliko je internacionalnih jedinica vama potrebno i nemojte uzimati na svoju ruku više od 2000 i.j. na dnevnom nivou. Dakle, najbolje da vaš doktor odredi koji je najbolji vitamin D za vaše potrebe.

Suplementacija vitamina D
Suplementacija vitamina D; Foto: freepik.com

Koliko traje nadoknada vitamina D?

Sve zavisi koliki je bio nedostatak vitamina D. Logično, što vam je veći deficit, to će vam biti više vremena da ga nadoknadite. I za manje nedostatke obično je potrebno barem tri meseca jače terapije suplementima, a posle nešto blaže još par meseci.

Obično je potrebno bar 3 meseca da se osetite bolje i da primetite kako se simptomi povlače. Rezerve se sporo stvaraju, a apsorpcija mnogo brže i lakše ide uz pomoć sunčevih zraka. Zato nemojte prečesto ići u laboratoriju na analize, biće potrebno neko vreme da primetite prve rezultate.

Nadamo se da smo vam ukazali na ozbiljnosti koje uzrokuje manjak vitamina D. Stiže nam zima i s obzirom na čitavu situaciju sa pandemijom verovatno nećemo biti toliko izloženi sunčevim zracima i da ih ima. Zato je najbolje da proverite svoje nivoe ovog vitamina u laboratoriji i koristite suplement.

Pogledajte snimak doktorke koja na odličan način objašnjava sve što bi vas moglo zanimati o ovom vitaminu.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar