Ublažite crvenilo, peckanje i bol: Sanirajte opekotine od sunca na prirodan način!

Iziritiranost kože suncem, može se rešiti preparatima koje već imate u kući

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/ Freepik

Sigurni smo da ste se barem jednom našli u situaciji da ste iskusili neprijatnost u vidu opekotina od sunca. Nega kože u letnjim mesecima mora da obuhvata i preparate za zaštitnim faktorom.

Iako se godinama priča i podseća da preintenzivno izlaganje sunčevim zracima zna da bude štetno po izgled kože i dalje je veliki broj ljudi koji sa prvim zracima letnjeg sunca pohitaju na plaže kako bi nabacili preplanuo ten.

Međutim, dešava se i onima koji vode brigu o koži i mažu se kremama sa zaštitnim faktorom, da zadobiju crvenilo na koži, pogotovo ako se nađu napolju kada je sunce najjače.  Ukoliko ste, zbog nepridržavanja saveta dermatologa ili sticajem okolnosti zadobili opekotine, morate odmah početi s lečenjem obolele kože, a neki od prirodnih lekova su najbolja terapija za prvu pomoć.

Neželjeno crvenilo, peckanje i neprijatnost pri dodiru, posledice su takvog događaja. Šta radite u tom slučaju? Ako ne znate kako postupiti u ovakvim prilikama, stručnjaci i dermatololozi su za portal Swirled istakli, koji su to prirodni načini za saniranje opekotina u kućnim uslovima.

Mleko

Foto/ Freepik/ Xamtiw

Možda zvuči čudno, ali zaista deluje. Proteini iz mleka su izuzetno korisni i mogu pomoći pri smirenju crvenila i osećaja izgorelosti. Peškir umočen u mleko i stavljen direktno na opekotinu stvara proteinski sloj koji ublažava bol i pomaže pri zaceljenju kože.

Kesice čaja

Foto/ Pixabay/ Congerdesign

Ova metoda je posebno delotvorna kada se radi o opekotinama na licu, naročito u predelu oko očiju. Vrećice čaja od nane, kamilice ili zelenog čaja potrebno je potopiti u hladnoj vodi, ostaviti nekoliko minuta da se aktiviraju listovi čaja a potom ih direktno staviti na izgorela mesta.

Soda bikarbona

Foto/ Pixabay/ Evita-ochel

Soda je nezamenjiva u kući, a ima svoj doprinos i kad je saniranje opekotina od sunca u pitanju. Ona može ublažiti upalu, smanjujući istovremeno osećaj svraba oko izgorelog mesta. Sve što treba da uradite jeste da ubacite šaku sode bikarbone u kadu sa mlakom vodom i uđete u nju na 15 minuta.

Zobena kaša

Foto/ Pixabay/ Congerdesign

Napravite osvežavajuću kupku u kadi pa u vodu dodajte dve do tri šoljice mlevene zobene kaše i sve dobro izmešajte. Sačekajte 10 minuta pa lezite u kadu i uživajte sledećih 20 minuta do pola sata. Nakon kupke isperite kožu hladnijom vodom.

Zobena kaša će umiriti kožu i ublažiti peckanje i iritaciju kože. Isto tako, ova zdrava namirnica čisti površinu kože i pomaže joj da brže zaraste.

Obloga od krastavca

Foto/ Pixabay/ monika1607

Posle višečasovnog sunčanja koje je dovelo do nepoželjnih pojava na koži, koristite krastavac, koji ublažava i leči opekotine od sunca.

Iseckan na kolutove, stavite krastavac na bolesnu kožu. Bogat vitaminima A, B i C poznat je po tome da odgovara skoro svakoj koži, za kratko vreme će ublažiti upalu i priuštiti neophodnu hidrataciju.

Aloe Vera

Foto/ Pixabay/ Rosina- Sch

Ova biljka se sve češće primenjuje u lečenju brojnih oboljenja. Sadrži veliki broj vitamina i minerala. A, C, E, B1, B2, B3, B6, B12 vitamini, kao i minerali kalcijum, fosfor, kalijum, natrijum, gvožđe, hrom, bakar, cink i selen doprinose njenoj efikasnosti.

Za opekotine na vašoj koži odličan melem će biti gel od ove biljke . Koliko je aloja vera efikasna, pokazuju i sledeći podaci – njena upotreba u lečenju opekotina šest puta je efikasnija od korišćenja medicinskih sredstava kažu stručnjaci za portal Swirled.

Paradajz

Foto/ Pixabay/ Devanath

Antioksidansi iz paradajza dobra su prevencija protiv infekcija na površini kože koja je oštećena usled izlaganja jakom suncu.

Izvadite paradajz iz frižidera, oljuštite mu koru, pa ga usitnite u seckalici ili ga ispasirajte viljuškom tako da postane kašast. Smesu, dok je još hladna, nanesite na opekotine i ostavite da odstoji pola sata, a potom je uklonite vlažnim peškirom.

Jogurt

Foto/ Pixabay/ foundry

Mazanje jogurtom je dobro poznata metoda za saniranje opekotina od sunca jer on ublažava simptome poput peckanja i osećaja zategnute kože.

Kritične zone možete premazati debljim slojem hladnog jogurta, a ako želite da pojačate efekat, onda možete jogurt pomešati sa zobenom kašom ili, čak, namazati jogurt pa na njega poređati krastavce. U svakom slučaju, smesu držite 15-ak minuta, sperite hladnom vodom, pa kroz sat vremena ponovite postupak.

Izuzetno je bitno da zapamtite da sa opekotinama mora lagano i strpljivo. Ukoliko su opekotine od sunca težeg oblika, obratite se odmah lekaru. Dakle, ukoliko je koža oštećena, umotajte opekotinu u čistu tkaninu, pamučnu po mogućstvu i pravo kod hirurga na pregled koji će nakon toga doneti prave mere za saniranje povreda kože.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar