Ako ne konzumirate MLEKO, postoji zamena: 8 namirnica koje sadrže još više KALCIJUMA

Odlične su za zdravlje vašeg metabolizma

Povrće, Foto:Pexels/Maarten van den Heuvel

Opšte je poznato da je mleko namirnica veoma bogata kalcijumom, koji je vrlo značajan za pravilno funkcionisanje našeg organizma.

Međutim, ukoliko niste ljubitelj mleka i mlečnih proizvoda, postoje namirnice koje mogu taj nedostatak kalcijuma odlično da nadomeste.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Evo koje namirnice su bogatije kalcijumom od običnog mleka.

1. Semenke

Jedna kašika čia semenki sadrži oko 177 mg kalcijuma, pa tako 3 kašike ovih semenki zamenjuju jednu čašu mleka. Semenke susama i maka takođe sadrže ovaj mineral, a odlično idu uz salate, sendviče i zdrave šejkove.

2. Sardine

Sardine su namirnica veoma bogata kalcijumom, pa tako samo 85 g sardina može da zadovolji 33 odsto dnevnog unosa ovog minerala. Jedite sardine sa kostima, jer se tu nalazi najviše kalcijuma.

Bademi, Foto:Pixabay/pictavio

3. Bademi

Od svih orašastih plodova, bademi sadrže najviše kalcijuma. Bogati su i vitaminima i hranljivim vlaknima, pa mogu da se konzumiraju bilo kad.

Da biste izbegli unos viška šećera i masnoća najbolje je da ih jedete sirove.

4. Zeleno povrće

Što je tamnije lišće, to je veća koncentracija kalcijuma i samo jedna šoljica ovakvog povrća je dovoljna da unesete više od polovine neophodnog dnevnog unosa kalcijuma. Najviše ga sadrže spanać, kelj i brokoli.

Grašak, Foto:Pixabay/Blende12

5. Mahunarke

Poznate su po velikoj količini proteina i vlakana, ali sadrže i ostale mikronutrijente i utiču pozitivno na holesterol. Najbolji izvor kalcijuma su grašak, pasulj i soja, a samo 130 g mahunarki obezbeđuje četvrtinu potrebne količine kalcijuma.

6. Pomorandže

Čaša svežeg soka od pomorandže sadrži  oko 74 mg kalcijuma. Poznate su i po visokom udelu vitamina C koji će pomoći organizmu da lakše apsorbuje kalcijum.

Jogurt, Foto:Freepik/freepik

7. Jogurt

Jogurt je odličan izvor kalcijuma i trećinu neophodnog dnevnog unosa sadrži 1 šoljica običnog jogurta.

8. Kinoa

Ova žitarica je puna proteina i amino kiselina, a 130 g kuvane kinoe organizmu daje 100 mg kalcijuma, kao i velike količine cinka i kalijuma. Ima visok udeo proteina, zbog čega se posle ove žitarice dugo osećate sito.

Izvor: Objektiv.rs, Večernji.hr

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar