Čak i kada umirete od gladi i jedva čekate da se dokopate svog omiljenog jela, ipak je dobra ideja da prvo malo razmislite šta ćete naručiti u restoranu.
Naime, kuvari i konobari su priznali šta, po njihovom mišljenju, nikako nije dobro naručiti u kafani.
A mnogima se njihovi saveti neće svideti.
Supe i čorbe
Nikada se ne ohladi kako treba noću u velikoj posudi, tako da ostaje mlaka satima. To je idealno za razvoj mnoštvo bakterija, a može dovesti i do toga da supa postane kisela. Takođe, supa je nešto što se bezbroj puta zagreva i hladi sve dok je ima, te jedna ista supa ili čorba može se koristiti u restoranu danima.
Kokteli sa voćem
Limuni, limete, pomorandže i slično, se skoro nikada ne peru kako treba, njima se rukuje golim rukama konobara koji je u kontaktu sa mnogo stvari u šanku, a najviše sa novcem.
Restorani sa prevelikim menijem
Nema šta da tražite na mestu koje ima više od 8 stranica na meniju. To uglavnom znači da se sva hrana zagreva u mikrotalasnoj i da nije sveža. Ko još može držati toliko svežih namirnica u kuhinji za toliko dugačak jelovnik?
Umaci od sira
Svaki umak od sira, bez obzira koliko otmeno zvučao, u osnovi je 95 odsto putera, krem sira ili pavlake za kuvanje. Stvaran sir uglavnom ne ide više od 5 odsto u određenom jelu, dok ga na nekim mestima uopšte i ne ubacuju.
Gazirano piće sa ledom
Prema nekim studijama, količina bakterija u ledu u svim poznatim fast fud lancima restorana, mnogo veća nego u toaletima na istim mestima. To je zato što se ledomati vrlo retko čiste, za razliku od toaleta.
Korpa sa hlebom
Već znamo da ima prazne kalorije – ali postoje i drugi razlozi da preskočite korpu za hleb kada večerate u restoranu. Korpe za hleb imaju tendenciju da kruže od stola do stola i od gosta do gosta.
To može uključiti da iako gosti nisu pojeli hleb, možda su ga kontaminirali pipanjem. Grickalice u baru zahtevaju još neželjenije deljenje. Mnoge ruke su prešle preko vaših kokica ili kikirikija, koji su možda stajali danima pre nego što ste došli.
Saveti konobara za odabir ručka
Mada ovo nije uvek slučaj, mnogi konobari izjavili su da dobijaju direktno instrukcije iz kuhinje šta da predlažu gostima šta da naruče. Uglavnom su to stvari koje su blizu isteka roka i žele što pre da se potroše.
Dakle dok na nekim mestima konobari mogu zaista biti dobronamerni i predložiti vam nešto što im se najviše lično dopada, na drugim mestima možete kao preporuku dobiti ono što najbrže treba da “leti” iz kuhinje.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)