Sutra pre zore uberite cvet i čekajte ČUDO: Za sreću, ljubav i zdravlje, na CVETI ispoštujte ove običaje

Za sutrašnji praznik se vezuju prelepi narodni običaji

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

U nedelju, 17. aprila, vernici Srpske pravoslavne crkve obeležavaju praznik Cveti, dan na koji je Isus Hristos ušao u Jerusalim.

Cveti u srpskom narodnom kalendaru zauzimaju veoma važno mesto i njih prate brojni običaji koji imaju za cilj da verujućima donesu ono što im je potrebno.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Veče pred Cveti, deca treba da naberu prolećno cveće i bilje i da ga potope u vodu. Istom vodom, ujutru se treba umiti, kako bi se obezbedili zdravlje i lepota.

Svaka biljka koja se ubere i potopi u vodu nosi sa sobom određenu simboliku, pa se tako beru margarete, da bi svi ukućani bili lepi i krupni, dren da bi bili jaki i zdravi, ljubičice, da bi bili mirišljavi i privlačni a vrbove grančice, da svi budu napredni.

U nekim krajevima, u vodu se stavljalo i zlatno ili srebrno prstenje, a kuća se kitila grančicama leske, šimšira, gloga i drena.

Jedan pomalo zaboravljeni običaj nalaže da ukućani u zoru odlaze u polje, takođe u potragu za cvećem. Onaj ko prvi ubere cvet i vrati se sa njim kući, prema verovanju, ima pravo da poželi jednu želju koja će se sigurno ispuniti.

Foto: Shutterstock

Nekada su na ovaj dan, devojke sejale lan, jer se smatralo da će dobro napredovati.

U Šumadiji momci i devojke sastaju i uzajamno poklanjaju cveće, gde svaki cvet ima određenu simboliku. Pošto je i dalje post u toku, pevanje i igranje je zabranjeno. Potpuno suprotna praksa postoji u istočnoj Srbiji, gde su se u stara vremena devojke i momci sastajali na raskršćima ili kod crkve. Tada bi se naložila vatra i povelo kolo.

Na Cveti se u Vojvodini izbegavalo sađenje povrća, naročito boranije, jer se verovalo da neće dobro rađati.

Praznik je korišćen za posete prijateljima, a veruje se da na Cveti treba da se pričesti svako ko to nije uradio na Teodorovu subotu.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, Opanak.rs, Mondo.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar