Skandal drma srpski boks: Treneri dopingovali i polno uznemiravali MALOLETNE takmičare!

Kazne su drakonske...

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Bokserski treneri Miodrag Milić iz Kraljeva i Velibor Lazić iz Smedereva kažnjeni su zabranom bavljenja trenerskim poslom, zbog davanja nedozvoljenih supstanci maloletnom bokseru, odnosno polnog uznemiravanja maloletne bokserke, kao i nedoličnog ponašanja prema sudinici ženskog boksa, odluka je zvanična Disciplinske komisije Bokserskog saveza Srbije.

Nakon nalaza Antidoping agencije Srbije i pozitivnog rezultata na nedozvoljenu supstancu FUROSEMID, prema domaćim i međunardnim propisima, treneru Miliću izrečena je mera zabrane obavljanja tenerskog posla.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ista mera odnosi se i na nedolično ponašanje Milića prema bokserskoj sudinici međunarodnog zvanja, tokom održavanja takmičenja u Beogradu prošle godine. Njegov kolega Velibor Lazić kažnjen zbog polnog uznemiravanja maloletne sportistkinje, što je potvrđeno presudom Osnovnog suda u Smederevu.

Sportski stručnjaci u boksu, kao i u ostalim sportovima moraju poštovati važeće pravne norme, koje proizilaze iz olimpijske povelje, etičkih sportskih kodeksa i zakonskih normi usmerenih ka očuvanju integriteta sporta i učesnika u sportu, naročito kada su u pitanju maloletni sportisti i sportiskinje. Borba protiv dopinga u boksu je, borba protiv nameštanja mečeva i finansijskih malverzacija postavljeni su od strane međunarodnog olimpijskog komiteta kao prioritetni ciljevi za Svetsku boksersku asocijaciju, kako bi boks ostao u programu Olimpijskih igara. Antidoping agencija Srbije u skladu važećim domaćim i međunarodnim propisima sprovodi antidoping kontrolu, kao i preventivnu edukaciju boksera i bokserki, što doprinosi otklanjanju ove negativne pojave u bokserskom sportu.

Bokserski savez Srbije je pokrenuo postupak i protiv lica koja su bila odgovorna za rukovođenje saveza u periodu od 2012-2017. godine, kada je napravljen dug i blokada računa saveza na osnovu sudskih izvršenja i presuda u iznosu blizu čak trideset osam miliona dinara ( 37.792.250 dinara). Odgovorna lica Velizar Đerić, Dragan Ignjatović, Jovan Rakonjac i Dragoljub Radović pozvani su na izjašnjenje, nakon čega ce biti pokrenut i krivični postupak zbog prouzrokovane štete. Ovaj postupak pokrenut je isključivo na osnovu sudskih presuda i izvršenja, kao i nalaza Budžetske inspekcije Ministarstva finansija. Iz istih razloga račun BSS bio je u blokadi preko 1.000 dana, a bokserski sport nije mogao biti finansiran od strane Ministarstva omladine i sporta sve do kraja prošle godine, jer nisu bili ispunjeni zakonski uslovi. Nakon otklanjanja zakonskih smetnji tako što je aktuelno rukovodstvo BSS uz pomoć države vratilo svih trideset osam miliona dinara poveriocima po sudskim presudama i izvršenjima, kao i pomenuti iznos u bužet Republike Srbije, ministarstvo je ponovo vratilo bokserski sport na redovno finansiranje.

Bokserski sport u Srbiji poslednje četiri godine krupnim koracima vratio se u vrh srpskog sporta, ali i značajno pozicionirao na međunarodnoj bokserskoj mapi, uz ogromnu pomoć i podršku predsednika Republike Srbije, grada Beograda i lokalnih samouprava širom Srbije, i velikog broja časnih i vrednih bokserskih trenera, koji su verovali u oporavak “nokautiranog” boksa.

BONUS VIDEO: Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar