Sve popularnija žitarica AMARANT: Zdrava je za kosti i mišiće, a evo KAKO da je konzumirate

Od nje čak možete da napravite i kokice

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Andreea Florian / Alamy / Alamy / Profimedia

Amarant je biljka koja potiče iz Centralne Amerike, a kod nas postaje sve popularnija zbog materija koje sadrži.

Spada u pseudožitarice koje proizvode seme ii voće koje se konzumira kao zrno. U pseudožitarice takođe spadaju kinoja, heljda i čia seme.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Iako je označeno kao zrno, amarant je seme. Amarant se koristi od davnina u slanim receptima, ali i slatkim zbog svog jakog ukusa.

Koje su prednosti amaranta?

1. Bogat je manganom

Samo 1 šolja kuvanog amaranta sadrži preko 105% preporučenog dnevnog unosa mangana. Mangan je važna komponenta antioksidativnog enzima superoksid dismutaze, što je naučni termin za sistem koji se bori protiv slobodnih radikala u telu.

Foto: TH FOTO-WERBUNG / Sciencephoto / Profimedia

2. Sadrži protein biljnog porekla

Za razliku od mnogih žitarica, amarant je kompletan protein, što znači da sadrži svih devet esencijalnih amino kiselina, uključujući lizin, koji obično nedostaje većini žitarica.

3. Sadrži vlakna

Amarant je dobar izvor dijetetskih vlakana, koja su neophodna za zdravo varenje, a koja nam pomažu da imamo energije i budemo siti.

4. Podržava zdravlje kostiju

Jedna šolja kuvanog amaranta ima 116 miligrama kalcijuma. Kalcijum igra vitalnu ulogu u zdravlju kostiju i zuba i fleksibilnosti mišića.

5. Bezglutenska namirnica pogodna za sve

Za sve one koji se pitaju sadrži li amarant gluten, odgovor je – ne. Zbog toga je on idealan za osobe obolele od celijakije i Kronove bolesti. Pacijenti ga slobodno mogu kozumirati. Štaviše, ova bezglutenska namirnica trebalo bi da zameni pšenicu i ječam, jer je sjajna alternativa njihovim brašnima.

6. Štiti srce i krvne sudove

Malo ljudi zna koliko je koristan amarant za zdravlje srca. On sadrži biljna i dijetetska vlakna koja utiču na regulaciju holesterola u organizmu. Na taj način eliminišu se loše masti, a promovišu dobre.

U globalu gledajući, na taj način se čuva zdravlje celog kardiovaskularnog sistema. Značajno se smanjuje rizik za nastanak srčanog i moždanog udara.

Foto: Ivanna Grigorova / Panthermedia / Profimedia

7. Reguliše probavu i pokreće usporen metabolizam

Osim što ne sadrži gluten, amarant a se smatra prirodnim lekom protiv opstipacije. Redovnom konzumacijom pokrenućete proces probavljanja hrane, pa će „lenja creva“ biti samo ružna prošlost.

Obavezno ga jedite ako se nadimate nakon jela i imate neprijatne gasove. Za osobe sa povećanom želudačnom kiselinom, amarant je idalna namirnica, brzo će eliminisati postojeće tegobe.

Kako se konzumira amarant?

Ova zrnca imaju jaku opnu koja ih štiti od uticaja vlage. Zbog toga, aramant seme je potrebno skuvati, kako bi omekšalo i bilo pogodno za pripremu obroka. Tako pripremljen, amarant može biti sastavni deo brojnih jela, poput čorbi, supa, hleba, salata, ali i raznih poslastica.

Način kako se kuva amarant je jednostavan i lak.

Potrebno je postići razmeru zrna i vode 1:2 (100 grama u 2 dl), a spremajte ih uvek na slaboj vatri, jer u suprotnom tečnost može prekipeti. Ostavite ih na ringli neka se krčkaju pola sata, kako biste bili sigurni da će upiti svu vodu. Nakon toga, sklonite ih sa strane nek odstoje oko 15 minuta i onda procedite. Primetićete kako su nabubrela i u potpunosti omekšala.

Napravite kokice od amaranta

Još jedan zanimljiv način kako se priprema amarant, je što od njega možete napraviti fenomenalne kokice. Ova sjajna zamena za kukuruzna zrnca je ukusna i daleko zdravija. Samo ih sipajte u zagrejanu i nauljenu tavu i poklopite. Kada pucketanje prestane, prespite ih u činiju, malo posolite i uživajte u njima.

Brašno od amaranta je sjajna zamena za pšenično i kukuruzno, pa ga stoga možete upotrebiti kao idealnu zamenu. Napravite peciva ili kolače, a odlično se slaže i sa mesom ako se koristi za pohovanje. Odluka kako ćete upotrebiti semenke i amarant brašno je u potpunosti na vama.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, magazin.novosti

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar